Beeld Kwakoe schoon, elke burger had het moeten doen

Elke Surinamer had het moeten doen, zo reageert Henry Renfurm in gesprek met Dagblad Suriname. Hij werd gespot tijdens het schoon maken van het standbeeld van Kwakoe in het hartje van Paramaribo. “Ik heb affiniteit ermee. Wijlen Jozef Klas, die het beeld heeft gemaakt, is mijn oom geweest. Mensen kijken ernaar maar de essentie is er niet. De ketting geeft aan ‘keti koti’: de keten is gebroken. De vrijheid aan het einde van slavernij op 1 juli 1863, wordt hiermee gesymboliseerd.” Renfurm, zelf kunstenaar, stelt dat het de bedoeling is dat het beeld geleidelijk wordt gerestaureerd. “Ik vind het goed van Elviera Sandie, directeur Cultuur, dat het schoongemaakt mag worden.” Over het plaatsen van politieke vlaggen op het beeld, waarvan Dagblad Suriname eerder al verslag heeft gedaan, zegt Renfurm: “Ik heb er geen boodschap voor. Het gaat mij niet aan. Wij leven in een democratisch land en iedereen mag doen wat hij wilt”.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: