Villa Zapakara toont kracht in moeilijke tijd

Het personeel van Villa Zapakara heeft zich eveneens aangepast aan de nieuwe situatie in het land door het Coronavirus. Villa Zapakara biedt kunst- en cultuureducatie, voornamelijk via interactieve tentoonstellingen. Met inachtneming van de instructies door de overheid heeft het personeel vanaf 16 maart doorgewerkt, daarbij ontving de organisatie geen bezoekers. Vooral jongeren behoren tot de doelgroep, veelal door de schoolbezoeken. “En in de paasvakantie is er altijd een paasvakantieprogramma dat voor het eerst is afgelast”, zegt directeur Dakaya Lenz.  Villa Zapakara kent actieve en creatieve workshops, die een link hebben met Suriname door de ‘Sranan Krakti tentoonstelling’ op dit moment. Door het wegvallen van bezoekers loopt de organisatie inkomsten mis. “In het begin stuurden we toeristen die aan de poort stonden helaas terug. Maar nu de situatie vrij goed onder controle is en we merken dat de besmetting niet zo rap gaat als in andere delen van de wereld, overwegen we om met kleine groepen te werken”, vertelt Lenz.

“Heel wat sponsoren ondersteunen Villa Zapakara, maar we willen als organisatie ook alles eraan doen om eigen inkomsten te genereren.” Door het wegvallen van de bezoekersprogramma’s is dit moeilijk geworden voor “de Villa”.

De tien jaar jonge organisatie kan ondanks dit wegvallen van inkomsten gelukkig nog rekenen op haar trouwe sponsors. Dit komt omdat Villa Zapakara actief is gebleven op social media sites zoals Facebook en Instagram. “Daar zijn we ietsje actiever en stellen vragen die met de tentoonstelling te maken hebben.” De organisatie staat niet stil vertelt Lenz verder. “Ook een nieuwsbrief is de deur uitgegaan en de mensen zien dat we bezig blijven. Momenteel zijn we ook druk bezig met het ontwikkelen van een Fablab, een soort technisch laboratorium, bestaande uit 3D printers en lasercutters. We hebben zelf sponsors binnen gehaald, omdat we deze periode benutten om extra te vertellen over wat we doen”, licht Lenz toe.

Kracht

“Vooral bij de Sranankrakti tentoonstelling ontdekken de bezoekers de kracht in zichzelf, de kracht van onze natuur en cultuur. Hiervoor worden verhalen, activiteiten en het tonen van een collectie gebruikt. Dit alles wordt ook ondersteund door een workshop die een link heeft met de tentoonstelling.”  

Kruidentuin

Bezoekers kunnen in de kruidentuin een kruid plukken en hun eigen theezakje maken. Op deze manier zorgen de Citroengras en Marvabladeren ervoor dat de Sranankrakti tot uiting komt. Zo leer je op een goede manier met onze natuur omgaan.

Ook op cultuurgebied leren de kinderen over de oorsprong van bepaalde feesten en gebruiken.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: