Ook Jim Bousaid waarschuwt voor enorme tijdbom

“Explosie gaat vooral gelijk na verkiezing komen”

Jim Bousaid

De econoom Jim Bousaid waarschuwt voor een enorme tijdbom waarvan de explosie vooral gelijk na de verkiezing zal komen. Hij doelt op het noodfonds van SRD 400 miljoen dat een onderdeel is van de op 8 april goedgekeurde Wet Uitzonderingstoestand Covid-19. Hij vermoedt dat deze wet als een ‘paraplu’ dient om hele andere overheidsuitgaven te financieren. “De bom ligt voor ons en de oorzaak ligt in het beleid dat nu gevoerd wordt”, accentueert Bousaid in het radioprogramma KAAK van 15 april.

Overheid heeft meer dan 20% uit kredietverlening banken

‘Hoe zal de regering die SRD 400 miljoen bij elkaar harken? Lenen, lenen, en nogmaals lenen. Daar schuilt het gevaar.’ Bousaid vertelt dat de Financiënminister Gillmore Hoefdraad het gemikt heeft op de binnenlandse kapitaalmarkt, wat monetair gezien minder storend is. ‘Het probleem is echter dat het bankwezen al behoorlijk veel geleend heeft aan de staat; meer dan 20% van de kredietverlening van de banken bestaat uit de overheid waarbij een groot deel van de kredieten in vreemde valuta luiden. Hiervan is de solvabiliteit van de overheid reeds in gevaar.’ Volgens Bousaid komt dat sterk tot uiting bij de ‘verdamping’ van de US$ 100 miljoen aan kasreserve en US$ 100 miljoen aan termijndeposito’s binnen CBvS, die de staat niet kan aflossen. De econoom voert aan dat de banken daardoor niet happig zullen zijn om de overheid weer geld te lenen.

“Regering mag in feite SRD 1.1 miljard extra lenen”

‘Dat deel van de binnenlandse kapitaalmarkt is dus onzeker. Wat is een andere optie? De moederbank. Dat is erg schadelijk want dat betekent toename van liquiditeit en toename van monetaire financiering. En dat gaat de koers weer omhoog drukken. We zitten op een enorme tijdbom waar ik ernstig voor moet waarschuwen. De explosie gaat vooral gelijk na de verkiezing komen.’ Bousaid gaat ervan uit dat het noodfonds uiteindelijk meer dan SRD 400 miljoen zal omvatten. ‘In de wet is namelijk opgenomen dat de vlottende staatsschuld geconsolideerd wordt. Dat heeft betrekking op de voorschotten die de staat bij de moederbank opneemt, dat is 10% van de begrote inkomsten. De regering heeft reeds SRD 670 miljoen opgenomen.’ Bousaid wijst erop dat zodra dit wordt omgezet in een langlopende rekening, de limiet van 10% weer vrijkomt. “Dus eigenlijk heeft de Financiënminister goedkeuring gekregen van De Nationale Assemblee om bijna SRD 1.1 miljard extra te lenen. Ik geloof dat dit één van de doelstellingen van deze wet is geweest en dat Covid-19 daarvoor is gebruikt”, aldus Bousaid.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: