Zitten op een zeeschildpad stoer of belachelijk?

“Het is verontrustend dat ze niet zijn bekeurd”

‘Stoer! Of stoer? In ieder geval is dit een duidelijk voorbeeld van dierenmishandeling. Dierenmishandeling hoeft net als bij mishandeling van mensen niet alleen fysieke mishandeling te zijn, maar ook wanneer je op een negatieve manier aan de mentale staat van een dier komt is er sprake van dierenmishandeling. Zeeschildpadden zijn geen dieren waarop je paardje kan rijden. Dat is onmogelijk. Het is een no go area. Zeeschildpadden komen ook niet voor dat doel naar de stranden. Het zijn ook nog eens beschermde dieren vanwege hun bedreigde status.’

Totaal fout gedrag

‘Zitten op een zeeschildpad is dus niet stoer, maar totaal fout gedrag. Het geeft aan dat er in de basis een gebrek is aan educatie over je natuur en je omgeving. Bovendien zou je als mens moeten aanvoelen dat je niet op een zeeschildpad kan zitten. In ons handelen vergeten we vaak om even de controle vraag te stellen “hoe zou ik het vinden als?”. Hoe zou jij het vinden als een rots van 100 kilo op je rug wordt geplaatst en je daarmee moet kruipen op het strand? Hoe zou je het vinden als mensen langs de kant zouden staan en een fattoe zouden breken? Het enige haast zinvolle antwoord wat je hierop zou kunnen geven is #DOEWET.’

Gebrek aan role models
Ook natuuractivist Erlan Sleur van Stichting Probios heeft geen woorden voor deze vertoning en omschrijft dit gedrag als “belachelijk”. Sleur vindt dat het ontbreken van educatie en gebrek aan role models in de samenleving de reden zijn voor het verval van waarden en normen.

Supertriest
Een andere bekende natuurbeschermer die geschrokken is van de foto’s is Monique Pool van Green Heritage Fund Suriname (GHFS) die in april een project heeft om samen met natuurbeheer op Braamspunt te patrouilleren. Alleen is het nog niet helemaal duidelijk of dit project doorgaat laat Pool weten. De oprichter van Green Heritage Fund Suriname omschrijft deze actie van de jongemannen op Braamspunt als “supertriest”. Pool zegt dat het zorgwekkend is dat dit heeft kunnen gebeuren omdat Natuurbeheer op het strand patrouilleert. “Dat ze niet zijn bekeurd is verontrustend en er is voldoende wetgeving om deze heren aan te pakken.” Het vertoonde gedrag is ronduit sterk af te keuren.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: