Rechter veroordeelt rover tot 4 jaar gratis logies

Kantonrechter Danielle Karamatali veroordeelde Rodney Sale maandag tot een gevangenisstraf van 4 jaar onder aftrek. “Dis a no wang strafu, wo taki moro betre gratis logies”, merkte de rechter op. De verdachte verklaarde dat hij de goederen niet heeft geroofd, maar dat hij deze heeft genomen. Mi n’e furu, m’e teki. Hierop reageerde de rechter bij het opleggen van de straf met de bovengenoemde uitspraak. In deze strafzaak is de magistraat twee maal boven de eis van de vervolging gaan zitten.
Officier van justitie, Reshma Rathipal eiste tegen Sale een celstraf van 2 jaar onder aftrek. Aan deze verdachte worden vier strafbare feiten verweten. Op 16 maart 2019 heeft hij een telefoon van een familielid, na een ruzie meegenomen, en deze doorverkocht voor SRD 250,-. Drie dagen later, 19 maart is de verdachte gemaskerd een winkel binnengelopen en heeft daarbij de winkelier met een fles bewerkt. Hij had een trui over zijn gelaat getrokken en haalde een fles onder zijn kleding en sloeg daarmee de winkelier. De echtgenote van de winkelier was ook in de winkel. Zij werd geduwd door de verdachte. Hierna nam de verdachte een aantal belkaarten van verschillende providers weg. Op 21 maart beroofde de verdachte een taxichauffeur van zijn tas en tablet. Dit deed de verdachte onder bedreiging van een kapmes en op 22 maart nam de verdachte een laptop van een ander familielid weg.
Op de vraag van de rechter waarom hij steelt, antwoorde de verdachte dat hij niet steelt, maar hij neemt het goed. “A no furu mevrouw de rechter, mi teki”. Deze verdachte verklaarde op de zitting dat hij woonachtig is in Frans-Guyana en dat hij militair van beroep is. Hij was met vakantie naar Suriname. De verdachte heeft bij al deze vier feiten aangegeven dat hij de zaken heeft weggenomen, maar geen strafbaar feiten heeft gepleegd.
De aanklager achtte alle feiten bewezen. Een anonieme getuige heeft de deze zaken uit de doeken gedaan. “Mi Gado, 2 jari strafu hebi. Mi abi echte echte spijt, mi ano wang rover”, gaf de verdachte in zijn laatste woord te kennen. “Teki a no roof mevrouw de rechter”, aldus de verdachte. Hij verzocht de rechter om de straf te verminderen. De rechter op haar beurt gaf de verdachte te kennen dat een gevangenisstraf gratis logies betekent. “Deze verdachte zou na alle koelbloedige feiten terug naar zijn geboorte land vertrekken. Hij schroomt er niet voor om geweld aan te wenden. Zijn agressie kan hij niet onder controle krijgen en hij brengt de naam van Suriname in een kwaad daglicht door ons land Suriname onveilig te maken”, motiveerde de rechter het feit dat zij een hogere straf oplegde dan de eis van het Openbaar Ministerie.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: