Voorlopig geen negatieve effecten op Huawei toestellen Suriname

1Voorlopig geen negatieve effecten op Huawei toestellen Suriname1Telesur: “Tot nu toe verloopt alles prima”

Huawei is de derde grootste marktbezetter van mobielentelefoons in Suriname. Qua marktaandeel heeft Huawei in Suriname een niet al te grote grip. De grootse jongens in het veld zijn nog steeds Samsung (67.58%) en Apple (15.72%). Het bedrijf heeft in Suriname 3.37% van de markt in handen (bron: statcounter- april 2019). En dit uit de ruim 999.900 mobiele telefoons in het land. Wereldwijd heeft Huawei echter wel een goede grip. Zij is tweede grootste in de wereld (groter dan Apple). Haar actieve gebruikers waren tegen april 2019 nog ruim een half miljard.
Vorig maand ging het nog heel goed met Huawei. Ambtenaren in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Europese Unie gaven aan dat zij de Amerikaanse pleidooien zouden betwisten om de Chinese telecommunicatiegigant te verbieden 5G-draadloze netwerken binnen hun grenzen te ontwikkelen. Huawei meldde ook een toename van 39% van haar omzet in het eerste kwartaal. Toen voegde het Amerikaanse Ministerie van Handel op donderdag Huawei toe aan een lijst met bedrijven die als een bedreiging voor de Amerikaanse nationale veiligheid worden beschouwd. Dit betekent dat het bedrijf toestemming nodig heeft om Amerikaanse technologie te kopen. Heel gauw stopten chipmakers zoals Intel en Broadcom met het verkopen aan Huawei en Google trok de bedrijfslicenties in voor belangrijke mobiele applicaties zoals Gmail en de Google Play-app store.
Dagblad Suriname vroeg de telecomprovider Telesur, een partner van Huawei in Suriname, naar wat zij voorziet aan effecten van deze situatie op de Huawei gebruikers in Suriname. Telesur blijkt voorlopig nog gerust te zijn. “Tot dit moment ondervindt Telesur hier geen hinder van. Tot nu toe verloopt alles prima en krijgen we goede support van Huawei. We blijven de ontwikkelingen volgen”, stelt Telesur tegenover Dagblad Suriname.
Huawei bagatelliseert de gevolgen van de Amerikaanse uitvoerbeperkingen. “De huidige praktijk van Amerikaanse politici onderschat onze kracht”, zei Huawei-oprichter Ren Zhengfei dinsdag aan Chinese media, volgens The Guardian. “Huawei’s 5G zal absoluut niet worden beïnvloed”, meent hij.
Op maandag stemde de Amerikaanse overheid in met een 90-dagen uitzondering op de exportbeperkingen. Google kan nog steeds updates, waaronder beveiligingspatches, aanbieden aan bestaande Android-gebaseerde Huawei smartphones. Misschien nog belangrijker is dat Huawei chips en componenten kan kopen die nodig zijn om de bestaande telecommunicatie-infrastructuur te onderhouden en te ondersteunen. Het is mogelijk dat Amerika de uitzonderingen na 90 dagen verlengt om problemen te voorkomen voor providers die afhankelijk zijn van de Huawei-apparatuur. Maar Huawei’s vermogen om nieuwe producten te bouwen en te ondersteunen zal worden belemmerd.
De Amerikaanse overheid maakt zich lange tijd zorgen over dat Huawei China zou kunnen helpen bij het bespioneren van Amerikaanse burgers door “backdoors” te planten in zijn telecommunicatie-infrastructuur of door beveiligingskwetsbaarheden aan Peking te melden. Huawei ontkent dat het namens China heeft bespioneerd en betoogde dat het eigenlijk illegaal zou zijn om dit te doen, hoewel juridische experts het niet eens zijn met de redenering van het bedrijf.
Zelfs zonder de 90-daagse vrijstelling kan Huawei nog steeds het open source Android-besturingssysteem van Google gebruiken voor zijn telefoons. Voor Surinamers zou dit in beginsel betekenen dat zij voorlopig hun Huawei toestellen normaal kunnen blijven gebruiken. Maar Huawei kan Google’s app store niet bundelen met de telefoons. Dat is misschien geen groot probleem in China, waar smartphone gebruikers vooral afhankelijk zijn van interne apps zoals WeChat. Het zal wel een probleem vormen voor de verkoop van mobiele telefoons buiten China.
Hardware kan een grotere zorg voor Huawei zijn dan apps. Het bedrijf vertelde Reuters dat het vervangende chips zal gebruiken. Naast het maken van enkele van zijn eigen chips, kan Huawei mogelijk chips kopen voor zowel zijn telefoons als netwerkinfrastructuur van bedrijven in landen als Zuid-Korea of Taiwan. Maar hoe langer de beperkingen duren, hoe moeilijker het zal zijn voor Huawei om het zonder Amerikaanse chips te doen.
http://gs.statcounter.com/vendor-market-share/mobile/suriname

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: