Hanoeman: “Nationale dialoog zal geen soelaas bieden voor onderwijshervorming”

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur organiseert een driedaagse nationale dialoog om een hervorming van het lager en voortgezet onderwijs op juniorenniveau (voj) te bewerkstelligen. Dit is op 24 april van start gegaan in Torarica en eindigt op 26 april. In de optiek van de onderwijskundige Soenderpersad Hanoeman zal deze nationale dialoog, waaraan lokale en internationale participanten betrokken zijn, geen soelaas bieden voor de onderwijshervorming. Alhoewel dit in eerste instantie op een pessimistische uitlating lijkt, beweert Hanoeman dat het juist de bittere realiteit is. In gesprek met Dagblad Suriname noemt de onderwijskundige het Basic Education Improvement Project (Beip), een programma om het basisonderwijs te hervormen, welke sedert 2004 geen vruchten heeft afgeworpen. “Hoe zal een nationale dialoog dan kunnen bijdragen aan miraculeuze hervormingen?”
Door middel van Beip zou het basisonderwijs omgetoverd worden tot een 11-jarig leerprogramma, bestaande uit 2-jarig kleuteronderwijs en 9-jarig basisonderwijs. Thans is dat niet verder gegaan dan een 8-jarig basisonderwijs met tal van mankementen betreffende onder andere de lesmethode en gebrek aan aansluitend lesmateriaal. “De buitenlandse experts zijn theoretisch steengoed, maar voor de Surinaamse praktijk hebben ze tot nu toe niet veel kunnen betekenen. In het verleden heeft het ministerie geprobeerd om Beip te introduceren. Daarbij zijn er ook tientallen meetings gehouden. Uiteindelijk blijkt dat Beip, dat een investering is van meer dan USD 100.000, een resultaat van 0,0 heeft opgeleverd.”
Hanoeman voert aan dat het in dit stadium niet zinvol is om te kijken naar nog meer hervormingsmodellen via de nationale dialoog. In principe zou het ministerie een evaluatie moeten houden waarom Beip na al die jaren niet tot de gewenste resultaten heeft geleid. “Als je een boom plant op een grond die niet goed is, zal die boom omvallen. Precies zo moeten we de onderwijshervorming beschouwen; als je verder wil gaan, dien je het 8-jarig basisonderwijs helemaal compleet te maken.” En daarvoor zijn 3 zaken onmisbaar: goede onderwijsinfrastructuur (goede sanitaire voorzieningen, adequate schoolgebouwen enz.), leerkrachten die equipped zijn en een naadloze overschakeling van het 8-jarig basisonderwijs. “En deze 3 belangrijke zaken hebben we op dit moment niet in Suriname. En dan wilt het ministerie nu weer denken aan onderwijshervorming?”, aldus Hanoeman.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: