Kalloe: “Rehabilitatie pompgemaal Wageningen is in 2016 aangekondigd en nog steeds niet opgeleverd”

Onlangs werd meegedeeld dat de rehabilitatie van het pompgemaal te Wageningen (Nickerie) aan het eind van het huidig jaar een feit zal zijn. Daarbij zullen de 3 defecte waterpompen één voor één vervangen worden. De pomp die als eerst geplaatst wordt, heeft een capaciteit van 28.000 kubieke meter water per uur. De volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP) ziet graag dat deze droom van de agrariërs in vervulling gaat, echter heeft hij zijn bedenkingen. In gesprek met Dagblad Suriname brengt Kalloe in herinnering dat dit hetzelfde project is dat in het jaar 2016 was aangekondigd. “De rehabilitatie had in december 2018 een feit moeten zijn. Nu zien we dat het weer uitgesteld is naar eind 2019. Er is een situatie ontstaan waar de pompen momenteel geen druppel water kunnen leveren. Ongeveer 7.500 arealen zijn daardoor niet ingezaaid”, benadrukt Kalloe.
Het niet optimaal functioneren van de pompgemalen vormt al jaren een groot knelpunt binnen de rijstsector. Kalloe onderkent dat de Indiase lening van USD 9 miljoen zorg zal dragen voor een toename van de rijstinzaai, waarbij de padieproducenten geen watertekort zullen ervaren in de droge seizoenen. “Maar voor nu moeten we het weer doen met een belofte dat de pompgemalen aan het eind van 2019 vervangen zullen worden. Ik zie in ieder geval niet dat de rijstboeren kunnen rekenen op een goede toekomst met de huidige attitude van de regering. Er is geen goed agrarisch beleid en er is structureel een slecht onderhoud geweest van de pompgemalen”, aldus Kalloe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: