Breeveld, Abdoel en Simons hameren op uitvoering Anticorruptiewet

DOE-parlementariër Carl Breeveld ergert zich nog steeds eraan dat ondanks de aanname van de Anticorruptiewet en afkondiging daarvan in november 2017, de wet nog steeds niet kan worden toegepast. Tijdens de openbare vergadering gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) wees de politicus weer op het feit dat de regering verzuimd heeft om het nodige in orde te maken en de bijbehorende Anticorruptiecommissie in te stellen. Op de agenda stond de wijziging van de ontwerpwet voor de wijze van het beheer van en toezicht op de Staatsfinanciën (Comptabiliteitswet 2017). De staatsbesluiten zijn belangrijk, omdat daarin de aanvullende besluiten zijn voor de benoeming van de Anticorruptiecommissie. Die commissie moet de klachten accepteren, aanpakken en kijken op welke manier die verder kunnen worden afgehandeld. Deze commissie controleert ook wat de inkomsten zijn van een politicus en andere hoge ambtelijke functionarissen bij hun aantreden en weer bij hun vertrek.
‘Tanden aan Anticorruptiewet geven’
Met de wijziging van de Comptabiliteitswet verwacht Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie van rapporteurs, dat Suriname een betere positie krijgt op de Corruption Perceptions Index (CPI) van Transparency International. Breeveld juicht deze positieve ontwikkeling toe, maar vindt dat belangrijke zaken betreffende de Anticorruptiewet ook met dezelfde voortvarendheid in orde moeten worden gemaakt. Abdoel ondersteunde Breeveld in zijn oproep en deed wederom het verzoek aan de regering om deze staatsbesluiten af te kondigen en de Anticorruptiecommissie in te stellen. Volgens de NDP’er is de Anticorruptiewet nu wel in werking, maar het in orde maken van voornoemde zaken zou ‘tanden aan deze wet geven’. “Ik denk dat er een aantal leden hier zijn die graag hun bezittingen willen gaan registreren. Ik denk dat wanneer die Anticorruptiecommissie komt en wij daartoe over gaan, dan gaan wij nog grotere sprongen vooruit boeken wanneer het gaat om transparantie en accountability”, aldus Abdoel. Suriname is recent 4 plekken geklommen op de CPI. In 2017 stond Suriname op plek 77 en is nu op de 73ste plaats met een score van 43. De lijst bestaat uit 180 landen.
Anticorruptiecommissie zeker een must
Ook assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons deed wederom een oproep aan de regering om meer aandacht te geven aan deze oproep. “De Anticorruptiewet is afgekondigd en dat betekent dat het geldig is”, stelde zij. De DNA-voorzitter benadrukte dat de Anticorruptiecommissie ook tot taak heeft om elk jaar, elke tijd vooruitgang te boeken in de overheidsorganisatie tegen misbruiken, fouten en corruptie. “Als wij serieus zijn om in de komende tijden de corruptie te beteugelen en te verminderen, dan is de Anticorruptiecommissie zeker een must”, aldus de politica.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: