Jairam: “Met het opstappen van LVV-minister zal padieprijsproblematiek niet opgelost worden”

De vervanging van Lekhram Soerdjan, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zal in geen enkel opzicht een positieve wending brengen aan de padieprijsproblematiek, daar dit een politiek vraagstuk betreft. Dit zegt Soedeshchand Jairam, landbouwkundige tevens adviseur van het hoofdbestuur van VHP, naar aanleiding van de berichtgeving dat de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) het vertrouwen in de LVV-minister heeft opgezegd. Jairam benadrukt in gesprek met Dagblad Suriname dat hij de bezorgdheid van de padieproducenten over de structurele verlieslatende padieprijs ten volle begrijpt.
“Dit probleem is niet iets van nu; het speelt al jaren, waarbij het vanaf 2015 verergerd is. We zien dat vanwege de devaluatie haast alle prijzen van goederen en diensten zijn aangepast, behalve de padieprijs. De padieprijs is ondertussen gedropt van USD 17 naar USD 10 tot USD 12”, licht Jairam toe. De padieproducenten zijn vanwege de ontstane situatie ten einde raad en wensen interventie van de president. Het liefst zien de padieproducenten een tegemoetkoming in de vorm van een compensatie/subsidie. Jairam hekelt het feit dat de overheid niet eens zorg heeft kunnen dragen voor een richtige padieprijs; een prijs die samengesteld wordt aan de hand van het overleg met padieproducenten, -verwerkers en -exporteurs, rekening houdend met de exportprijs, lokale prijs en kostprijs van de padieproducenten.
“De minister van LVV is natuurlijk belast met het beleid, maar de wil bij deze regering ontbreekt om de landbouwsector tot ontwikkeling te brengen. Ik zeg niet dat de minister moet blijven; het werkelijke probleem zit op het politieke vlak.” Volgens Jairam is de regering ervan doordrongen dat de padieproducten een onrechtvaardige prijs ontvangen en dat er onder andere organisatorische en technische stappen ondernomen moeten worden binnen de agrarische sector. “Vanaf 2015 is het rijstorgaan opgedoekt. Het is onvoorstelbaar dat zo een belangrijke sector geen rijstinstituut meer heeft. In dit orgaan konden er besluiten genomen worden over de problemen van de rijstboeren. Zonder het rijstorgaan en de politieke wil voor verbetering, zal er geen verandering komen, ongeacht wie op de ministersstoel zit”, aldus Jairam.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: