Kick-off Earth Hour: “De natuur is geen vuilnisbak, dus houd je rommel in je zak”

1Earth hour kickoffOp zaterdag 30 maart doen wederom miljoenen mensen in meer dan 125 landen in de wereld het licht voor een uur uit, om aandacht te vragen voor de toekomst van onze planeet. Ook Suriname doet mee aan Earth Hour om te laten zien dat ook dit deel van de aarde belangrijk is. Dit jaar zal een educatieprogramma uitgevoerd worden op 20 muloscholen en 20 glo-scholen. De kick-off vond maandag plaats op de Thomas van Aquinoschool. Laurens Gomes, Suriname Country Representative van WWF Guianas, zegt dat dit jaar veel activiteiten op het programma staan. “Het initiatief, in 2007 genomen door WWF, wordt inmiddels door 600 miljoen mensen wereldwijd gedragen. Tijdens Earth Hour worden gedurende een uur de lichten uitgedaan, als symbool om te laten zien dat je met acties in je eigen huishouden beter met Aarde kan omgaan. Het is veel meer dan letterlijk een uur, maar ook wat je de rest van het jaar kan doen om beter met je omgeving om te gaan. Vandaar dat we met scholen bezig zijn om na te gaan welke ideeën er zijn om beter met het milieu om te gaan”, zegt Gomes. “We werken samen met Unicef en The Backlot, gezien hun ervaring, maar ook met sponsoren, die zowel het Earth Hour programma als het scholenevent ondersteunen, en in die samenwerking worden de scholen bezocht.” Daarnaast zijn er ook schoolprogramma’s die de scholen zelf kunnen uitvoeren. “Het thema wereldwijd is Nature Matters. In Suriname is recycling van plastic momenteel erg actueel. Denk maar aan alle plastic dat via de Surinamerivier in de zee terechtkomt. Vandaar dat dit extra aandacht heeft tijdens deze Earth Hour”, stelt de vertegenwoordiger van WWF. Gomes vertelt dat leerlingen flesjes van huis hebben meegenomen om er een nieuwe betekenis aan te geven door er mee te gaan knutselen en op deze manier leren ze iets over recycling.
Ook de communication officer van Unicef Mahogany Neede zegt dat het nu voor het derde jaar is dat Unicef participeert tijdens Earth Hour. “Wij vinden dit belangrijk omdat wij voor kinderen werken en kinderen zijn de ambassadeurs voor ons en het is daarom noodzakelijk dat ook zij leren omgaan met de toekomst van onze aarde”, zegt Neede. “Unicef geeft invulling aan Earth Hour door alvast het educatieproject te launchen, waarbij op de 20 lagere scholen en de 20 muloscholen wordt geleerd over klimaatsverandering en wat je zelf kunt doen om dit tegen te gaan. En hoe je via kleine stappen kunt helpen om de aarde te beschermen. Deze bewustwording via een kindvriendelijke manier bijgebracht”, vertelt de communication officer verder.
Van plasticflesjes worden lampen gemaakt. “Tijdens het uur dat alle lichten uitgaan, staan we allemaal op het Onafhankelijkheidsplein met onze lampen. Met EBS wordt bekeken of de overheidsgebouwen zoals de DNA en de omliggende gebouwen zoals de Congreshal ook hun lichten uit kunnen doen. Op deze manier kunnen we na het uur ook meten of er een verschil is in stroomverbruik. Dit wordt al 3 jaren gedaan”, legt Neede uit. “Earth Hour is niet alleen voor dat ene uur, vaak denken we dat het ons niet raakt, maar als we beter gaan kijken, dan zien we dat er iets met Aarde gebeurt. Je hoeft daarvoor alleen maar het wereldnieuws te volgen”, besluit Neede. Leerkracht Astrid Veldkamp van de Thomas van Aquinoschool, die samen met andere collega-leerkrachten, onder begeleiding van de politie, met de kinderen op straat loopt, als onderdeel van de kick-off, zingt samen met de leerlingen: “De natuur is geen vuilnisbak, dus houd je rommel in je zak”.
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: