eID-Project: Njang Patu of Dictatoriaal Systeem?

Elk ICT project zou zoals elk ander project beoordeeld moeten worden op basis van tenminste de duidelijkheid over de doelstellingen, praktische implementatie en overzicht en overweging met betrekking tot kosten en nut van het project.
Doelstellingen van eID-project
Vooralsnog is het voor ons als volk niet duidelijk wat de beleidsmakers met het eID-project in werkelijkheid beogen. In een vraaggesprek stelde de Minister van Binnenlandse zaken, Z.E. dhr. M. Noersalim, dat het eID-project de introductie van een nieuwe (Biometrische) Identiteitkaart behelst ter vervanging van de oude ‘onveilige’ ID-kaart. De noodzaak voor deze vervanging zoals gesuggereerd, is dat het huidig systeem de mogelijkheid biedt voor “Identity theft”.
Volgens dhr. Andre Misikaba (DNA-lid) heeft het project te maken met vervangen van onze home-made, amateuristisch, fraude uitnodigende ID-kaart door een internationaal gecertificeerde biometrische kaart van hoogstaand standaardkwaliteit en heeft niets te maken met de opkomende algemene, vrije en geheime verkiezingen.
Dus, de hele operatie wordt gedaan om de zogenaamde ‘Identity Theft’ tegen te gaan. Echter, wat ik tot nu toe mis, is de onderbouwing met cijfers; Hoeveel gevallen waren er geweest en hoe ernstig. Wat zijn de statistieken?
Nut van het eID-project en praktische implementatie

Welke voordelen heeft de invoering van eID? Antwoorden op deze vraag zou direkt een duidelijk beeld moeten geven op de efficiëntie en effectiviteit van de burgerlijke dienstverlening; m.a.w. hoe makkelijker en sneller wordt het voor de klant en de dienstverlener. Hoeveel tijd en geld kunnen wij werkelijk besparen als CBB klant en is dat wel zo? Als voorbeeld kunnen wij noemen ons nieuw rijbewijs systeem. In vergelijking met het oude systeem is de kwaliteit van het nieuwe rijbewijs heel slecht en gaat het makkelijker stuk. Men moet nu veel langer wachten dan voorheen en dubbel zoveel meer betalen. Dus, een nieuw systeem hoeft niet altijd beter te zijn.
Zal de eID invoering voor bezuinigingen zorgen bij CBB? Kan er daardoor uiteindelijk overbodig personeel worden gesaneerd of moeten er juist meer van een andere soort in dienst worden genomen? Anderzijds, als eID uitblijft, hoe ernstig zijn de gevolgen? Is het werkelijk cruciaal?
CBB garandeert de klant een veilige ID kaart. Hoe veilig zijn onze gegevens bij de leverancier. Men mag wel stellen dat het volledig beheer bij ons ligt, maar praktisch is de mogelijkheid nog altijd aanwezig dat de ontwikkelaar van het systeem (de leverancier dus) op afstand toegang kan krijgen via een daartoe ingebouwde geheime achterdeur. Overigens, ik heb het gevoel dat de overheid door de mogelijkheid van de ‘contactless chip’ meer toegang wil hebben tot privacy informaties en dus zich schuldig wil maken aan privacy inbreuk. Door middel van ‘contactless chip’ is het mogelijk om elke beweging van de burger te volgen. Vandaar dat de wet aangepast dient te worden om de burger te dwingen zijn of haar eID ten allen tijde bij zich te hebben anders riskeert zij een boete. (Een vorm van gedwongen burger controle).
Project kosten en extra activiteiten:
Voor dit project moeten Hardware en Software systemen van niet minder dan 9,2 miljoen USD uit onze weinige en krappe middelen uitgetrokken worden. En daarboven op hebben wij het nog niet over de logistieke kosten, jaarlijkse vervangings- en onderhoudskosten en kosten t.a.v. supplier support en licensed fees. Ook de nodige Infrastructuur en fciliteiten moeten in place worden gebracht en verbouwingen moeten plaatsvinden. Nog te bedenken de vele manuren die ermee gemoeid gaan. Ambtenaren moeten worden voorbereid en getraind. Een hele wetswijziging of aanpassing moet plaatsvinden.
Conclusie
De vraag die zeker gesteld dient te worden is : wat is nu het rendement van de investering? Is het werkelijk de moeite waard? En wat als wij het niet doen? Vult u het antwoord op deze vraag maar zelf in.
Geconcludeerd mag worden dat het eID-project te vergelijken is met: aanschaf van een luxe Ferrari of Lamborghini voor onze kapotte wegen , terwijl de CBB-kantoren in een echte deplorabele staat verkeren en het volk reeds geruime tijd behoorlijk onderwijs, voeding en medische voorzieningen ontbeert. Het lijkt er dus op dat iemand met heel weinig kennis en inzicht bezig is geweest of dat er weer iemand bezig is een deel van het overgebleven gedeelte van de bekende njang patu verder leeg te halen.
Denzil W.

error: Kopiëren mag niet!