Technische expert Ameerali: “Kostprijs stroom moet SRD 1,46 per kWu lager, scheelt jaarlijks SRD 2 miljard”

De juiste kostprijs van stroom moet SRD 1,46 per kWu lager dan de SRD 4,86 per kWu die nu wordt gehanteerd door de EBS. Jaarlijks scheelt dat een bedrag van ruim SRD 2 miljard. Robert Ameerali, de technische expert van de vakbeweging, zegt dat over de gehele linie van de stroomproductie, van zowel hydro- als thermische energie, er componenten zijn die de kostprijs omlaag kunnen brengen. Die zaken zijn ook al genoemd in het adviesrapport aan de regering van de EBS Tarieven Commissie (ECT). 

Tijdens het technisch overleg vorige week vrijdag met de Energie Autoriteit Suriname (EAS) die Ameerali en Edmund Neus namens de vakbeweging hebben gevoerd, is onderbouwd aangegeven wat de kostencomponenten zijn bij de productie van stroom waar teveel in rekening wordt gebracht. Tijdens de bespreking vorige week woensdag die president Santokhi had met een brede vertegenwoordiging van de vakbeweging over de verhoogde stroomtarieven, had Ameerali middels een met data onderbouwde presentatie reeds aangegeven dat de juiste kostprijs van stroom omlaag moet. 

Vervolgoverleg 

De EAS zou naast het technisch overleg met de technische deskundigen van de vakbeweging ook nog apart overleg voeren met deskundigen van de  EBS en Staatsolie Power Company Suriname (SPCS). De bedoeling is dat de EAS de uitkomst van deze technische bespreking zal voorleggen tijdens de vervolgbespreking deze week tussen president Santokhi en de vakbeweging. Die bespreking zou volgens planning morgen, woensdag 15 mei, moeten plaatsvinden.

Ondertussen is zijdens de vakbeweging, met name de vakcentrale C-47 gebelgd gereageerd op publieke uitspraken van minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, NH.

De NH-minister heeft in de voorbije dagen na het overleg vorige week woensdag tussen de president en de vakbeweging, aangegeven geen ruimte te zien voor verlaagde stroomtarieven. Die zijn volgens de bewindsman afhankelijk van de wereldmarktprijs van olie en de koersontwikkeling. In kringen van de vakbeweging wordt aangegeven, dat de uitspraken van de minister niet bijdragen aan het vinden van een oplossing met betrekking tot de juiste kostprijs van stroom.

SS

error: Kopiëren mag niet!