25 november Surinaamse Onafhankelijkheidsdag uitroepen tot Bezinningsdag voor Arowakse voorouders

De stichting inzicht en bewustwording doet een oproep om 25 november de ‘Onafhankelijkheidsdag’ van Suriname voortaan tot Bezinningsdag uit te roepen en de dag niet langer als nationale feestdag te beschouwen en te vieren, dit vanwege het grote leed en onrecht die de inheemse Lokono’s/ Arowakse voorouders hebben moeten ondergaan met de komst van de Nederlandse kolonisten.
De stichting hoopt dat de Surinaamse bevolking hiermee tot inzicht komt en men op deze dag stil staat bij het leed van de oorspronkelijke bewoners de Lokono’s/Arowakken, wiens land door de kolonisten ooit is afgenomen en daarnaast ook als slaaf moesten dienen. De vraag die men zich eigenlijk zou moeten stellen is ‘ hoe kan men een land dat een ander volk toebehoort onder het mom van ‘onafhankelijk worden’ terug geven, en daarbij de autochtone bevolking ook helemaal geen zitting en medezeggenschap in heeft gehad. Het land had gewoon terug gegeven moeten worden aan het rechtmatig volk. Dit is ook een van de redenen waarom het bij het Nederlandse volk nog steeds niet goed duidelijk wie de oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn. Ook op scholen is er gebrek aan juiste informatie over de geschiedenis van Suriname en wordt er vaak niets over het bestaan van de Inheemsen wordt verteld.
De stichting zet zich verder in voor een inheems rechtvaardigheidsmonument voor zowel Nederland als in Suriname. Dit in verband ook met de zware strijd die de Arowakse voorouders hebben moeten leveren door de komst van de kolonisten. Het eeuwenlang moeten beschermen van hun woon- en grondgebieden, cultuur en tradities. Hiermede hoopt de stichting inzicht en bewustwording eindelijk een begin te kunnen maken om erkenning en gerechtigheid voor de Inheemse bevolking te krijgen, want ook na het uitroepen van de onafhankelijkheid van Suriname is hier nog niet echt sprake van.
Ook zal er een herschrijving van de Surinaamse geschiedenis boeken moeten geschieden waarin breedvoerig het bestaan van het inheemse autochtone volk ( bestaande uit diverse stammen) wordt beschreven, en dient ook er erfgoed uit de koloniale tijd te worden veranderd of te worden verwijderd, dit alles met medezeggenschap van de Inheemsen. Hier hoort ook het nationale wapen bij.
Het uitroepen van de Onafhankelijkheidsdag als ‘Bezinningsdag voor de Surinaamse Inheemse voorouders’ zal hopelijk bijdragen aan erkenning en gerechtigheid waar ze al zo lang recht op hebben als oorspronkelijke bewoner van het land.
Namens de stichting inzicht en bewustwording,
Voorzitter stichting
mevr. J. A. Lindveld
Home
(voor reacties kunt u via het formulier op de website van de stichting een bericht achter laten)

error: Kopiëren mag niet!