Hoefdraad: ‘In nood leert men zijn vrienden kennen’

Parlement start discussies toetreding tot ITFC en ICIEC

Suriname heeft volgens Financiënminister Gilmore Hoefdraad veel voordelen wanneer De Nationale Assemblee groenlicht geeft voor toetreding tot de Islamic Corporation for the Insurance of Investment and Export Credit (ICIEC) en de International Islamic Trade Finance Corporation (ITFC). Volgens de bewindsman heeft het land in achterliggende ‘moeilijke jaren’ enorm veel ondersteuning gehad van de Caribbean Development Bank (CDB) en de Islamic Development Bank (IsDB), waarvan twee voornoemde organisaties zelfstandige entiteiten van zijn. “In nood leert men zijn vrienden kennen. Het is dan logisch dat deze organisaties Suriname verder kunnen begeleiden in het ontwikkelingsproces”, zei Hoefdraad gisteren tijdens de openbare commissievergadering in DNA. Hoefdraad merkte op dat de IsDB in een marginale relatie met Suriname in de laatste jaren gegroeid is tot een volwas ontwikkelingspartner. “Op multilateraal niveau kunnen wij zeggen dat na de Inter-American Development Bank de IsDB onze belangrijkste partner is geworden”, stelde hij. Tot nu toe heeft de IsDB bedragen van 15.8 miljoen en 30.8 miljoen US dollars ter beschikking gesteld voor twee projecten van het Minowc, 25 miljoen US dollars voor het LISP 3-project, 60 miljoen US dollars voor versterking van de gezondheidszorg en Murabaha agreements van respectievelijk 30 miljoen US dollar voor petroleumproducten en 35 miljoen US dollar voor basisgoederen. Daarnaast is de organisatie vaker ingesprongen op technische assistentie.
Toetreding ITFC kost 609.000 US dollar in eerste jaar
De ITFC biedt unieke toegang tot regeringen over de gehele wereld en fungeert als een facilitator in het mobiliseren van private en publieke middelen voor het ontwikkelen van intra-handel. Hoefdraad voerde aan dat Suriname, ondanks dat zij nog geen lid is bij de ITFC, wel financieringsfaciliteiten met de organisatie heeft lopen. Het gaat om de Murabaha agreements van respectievelijk 30 miljoen US dollar voor petroleumproducten en 35 miljoen US dollar voor basisgoederen. Het bedrag van 30 miljoen is reeds benut, terwijl de tweede in voorbereiding is. Hij adviseerde de minimale kosten te betalen en de lidmaatschap van deze organisatie te aanvaarden door middel van ratificatie. Indien Suriname lid wordt, zal zij ook binnen de board of governors vallen onder de groep Indonesië, Brunei en Maleisië. De aanvrager moet minimaal 50 shares kopen ter waarde van 12.180 US dollar per aandeel. De totale waarde bedraagt 609.000 US dollar. Deze zal in drie gelijke tranches betaald moeten worden.
Lidmaatschap ICIEC biedt mogelijk markten te betreden met relatief hoge risico’s
De ICIEC is een multinationaal instituut dat in 1994 als dochteronderneming van de IsDB-group is opgericht en gevestigd is in Jeddah, Saoedi Arabië. Een lidmaatschap hier biedt Suriname de mogelijkheid om additioneel kapitaal aan te trekken en markten te betreden die relatief hoge risico’s hebben. Het is volgens Hoefdraad de enige export credit agency in de wereld die export credit en investment insurance verschaft onder de regels van de Islamitische Sharia. Elk OIC-lidland mag het lidmaatschap aanvragen van de ICIEC. De aanvrager moet dan minimaal 250 aandelen kopen ter waarde van 1000 Islamic dinar per aandeel. Wanneer de ‘board of governors’ akkoord gaat met deze aanvraag, moet de aanvrager de articles of agreement ratificeren en de documenten van ratificatie indienen bij de IsDB. De aanvrager betaalt dan 50% van de waarde van elke aandeel in twee gelijke termijnen. De eerste is binnen 30 dagen, terwijl de tweede niet later is dan 12 maanden. De resterende 50% aandelen worden op afroep betaald. Voor het eerste jaar zal ongeveer 86.700 US dollars betaald moeten worden.
FR

error: Kopiëren mag niet!