Uitbetaling kosteloze bijstand blijft probleem voor advocaten

Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (Sova), vindt dat de uitbetaling voor kosteloze bijstand te lang duurt. In bepaalde gevallen wachten advocaten al drie jaren op uitbetaling, waardoor de kosten van kopieën, printjes, brandstof en zelfs aircokosten niet eens kunnen worden gedekt. Monorath voert aan dat dit probleem ervoor gezorgd heeft dat sommige advocaten bij het eerste bezoek na toewijzing van een kosteloze zaak al de cliënten voorhouden om tenminste de kosten van het bezoek te helpen betalen. “De afspraak met het ministerie is dat wij het dossier volledig moeten aanmaken voor de cliënt en moeten aanbieden aan de kantonrechter, maar het loopt financieel soms gewoon niet. Wanneer het dus financieel niet goed loopt, kan het ook wel maatschappelijk misgaan voor zo een advocaat. Die advocaat zal dan worden beschuldigd dat die een dubbel inkomen toucheert”, zegt Monorath aan Dagblad Suriname. Om rechtsbijstand te verlenen aan burgers die geen advocaat kunnen betalen, keert de overheid SRD 500 per zaak uit aan advocaten. Indien de advocaat erin slaagt een schikking te treffen in een rechtszaak, wordt slechts SRD 100 uitbetaald. Deze bedragen zijn volgens de deken lang niet voldoende om de werkelijke kosten te dekken, omdat de afronding van een rechtszaak soms van enkele maanden tot zelfs jaren kan duren. Pas na afronding van de zaak kan de procedure van betaling worden ingezet. Veel advocaten, waaronder Monorath ook, weigeren daarom om kosteloze bijstandszaken te accepteren.
FR

error: Kopiëren mag niet!