Ricky Stutgard: “Hygiëne moet bij alle arbeiders verpersoonlijkt worden”

De levensmiddelentechnoloog Ricky Stutgard stelt dat hygiëne bij alle arbeiders in Suriname verpersoonlijkt moet worden. Dit zegt hij naar aanleiding van het afstudeeronderzoek van Joti Soman, die in de afgelopen 6 maanden een duikje heeft genomen in de productieruimtes van Fernandes Bakkerij. Haar onderzoek heeft betrekking op de bepaling van de bacteriologische kwaliteit en kwantiteit van Fernandes. Daarbij zijn de taarten en icecreams getest op microbiologische veiligheid. Het betreft voornamelijk een onderzoek naar de aanwezigheid van de E. Coli (Escherichia coli), listeria en aureus bacteriën. “De essentie van dit onderzoek is om na te gaan welke factoren binnen een bedrijf een verbetering behoeven. We konden daarbij een kijkje nemen in de keuken van een gerespecteerd bedrijf”, gaf Stutgard op donderdag, na de afstudeerpresentatie van Soman, te kennen aan Dagblad Suriname. Hij is tevens de hoofdbegeleider van Soman geweest.
Veiligheid binnen Fernandes Bakkerij is gegarandeerd
Vooral binnen de voedselindustrie maakt hygiëne een wereld van verschil uit. Het is echter niet mogelijk om de hygiëne voor de volle 100% te garanderen. “Problemen heb je in elk bedrijf, maar je moet bereid zijn om die op te lossen. En dit onderzoek heeft in elk geval bij mij de indruk gewekt dat Fernandes de eventuele problemen die zich kunnen voordoen binnen hun bedrijf serieus nemen.” Indien geconstateerd wordt dat er bij de productie van taarten en icecreams iets mis is gegaan, wordt het niet voor verkoop aangeboden. “Ik ben tevreden over de manier hoe Fernandes hiermee omgaat; de meest onderzochte pathogene bacteriën (E. Coli, listeria en aureus) zijn bij Fernandes niet geïdentificeerd.” Om over een E. Coli verdacht geval te kunnen spreken, zijn er bovendien meerdere mediums nodig. “Volgens wetenschappelijke literatuur moet er meerdere testen uitgevoerd worden voor de identificatie en bevestiging van E. Coli.”
Permanente training over hygiëne aanbieden
De voedselbedrijven hanteren überhaupt interne testen. Ook het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) voert dergelijke testen uit. “Fernandes is gecertificeerd. Dit betekent dat zij ringtesten uitvoeren.” Volgens Stutgard kunnen Amerikaanse organisaties eveneens onaangekondigd controle uitoefenen op het systeem waarmee Fernandes werkt. “Als het niet goed wordt bevonden, wordt hun certificaat ingetrokken.” Dit betekent echter niet dat uit het onderzoek van Soman geen nieuwigheid is voortgevloeid. Het is namelijk gebleken dat het hygiënevraagstuk onder het personeel van Fernandes niet compleet kristalhelder is, waardoor de behoefte aan training over hygiëne wenselijk is. “Zo denken de arbeiders dat er geveegd mag worden tijdens het werken. Maar dat is niet juist. Er zijn verschillende vormen van hygiëne, zoals bedrijfs- en handhygiëne en persoonlijke hygiëne. Dus er moeten veel meer permanente trainingen over hygiëne verzorgd worden om die awareness op gang te brengen.”
Hygiëne perfectioneren
Op deze manier kan hygiëne bij het personeel verpersoonlijkt worden. Er zijn slechts 3 gevaarlijke bacteriën aangehaald, echter zijn er nog tal van andere micro-organismen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de mens. Daarom is het van belang om hygiëne te perfectioneren; het schakelt de micro-organismen uit. “Wanneer we vroeg ’s morgens opstaan en niet baden, hebben we het gevoel alsof iedereen het weet. Dit komt omdat onze ouders dat ingeprent hebben bij ons. En dat is ook wat bij het personeel bijgebracht moet worden, niet alleen bij Fernandes maar bij alle arbeiders in Suriname”, aldus Stutgard.
KSR

error: Kopiëren mag niet!