Familiedrama mondt uit in ontruiming

Frontfoto 1De supermarkt op de hoek van de Anton de Komstraat en Zwartenhovenbrugstraat no. 197-181 is op vrijdagochtend ontruimd. Dit, naar aanleiding van een familiedrama, beweert Natasha Abdoel-Brandon in gesprek met Dagblad Suriname. Zij is de kameraad van Zhengyong Wu, de benadeelde die zijn supermarkt kwijt is. Het begon allemaal 7 jaren geleden toen Wu zijn geboorteland verliet om in Suriname een nieuw leven op te bouwen. Aangezien het regelen van de verblijfsdocumenten wat tijd opslokte, had Wu besloten om de hulp van zijn neef Zhang Wei Zhao in te schakelen. Zhao was tegen die tijd reeds in Suriname gevestigd en woont inmiddels 12 jaren in Suriname. “Mijn hart bloedt als ik zie wat Wu is overkomen.”
Volgens Abdoel-Brandon wilde Wu het pand aanschaffen. Om die reden was er bij Finabank een krediet aangegaan van € 1 miljoen, waardoor Wu maandelijks €10.000 moest aflossen. Wat ging er dan mis? Vanwege de onkunde met de taal en dergelijke koos Wu ervoor om de formaliteiten via zijn neef af te handelen. Zo kwamen het krediet en de vergunning om een supermarkt te openen op naam van Zhao. “Dit gebeurde puur op vertrouwensbasis.” De lasten waren echter geheel voor rekening van Wu. In de afgelopen 6 jaren heeft hij ondertussen €600.000 afgelost. “En nu zegt Zhao dat Wu een wanbetaler is. Hierdoor is Wu op een mensonterende wijze behandeld en ontruimd.”
Abdoel-Brandon is van mening dat Wu een loyaal persoon is. Hij heeft niet alleen zijn kredietaflossing tijdig betaald, maar ook de belasting en contributie van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). “Het probleem is dat alles onderhands is gebeurd. Doordat Wu en Zhao familie van elkaar zijn, heeft Wu elke maand €10.000 aan Zhao toevertrouwd om bij Finabank te storten, zonder een kwitantie te vragen.” Abdoel-Brandon realiseert zich dat Wu in een zwakke positie zit. “Maar een mondelinge overeenkomst kan je ook aanvechten als er getuigen zijn.” Aangezien die getuigen er wel zijn, zal Wu een kort geding aanspannen. “Dit is weer een situatie waar je duidelijk ziet dat je niemand kan vertrouwen.”
Ontruiming geen verrassing
Volgens de deurwaarder is er reeds 5 weken geleden een deurwaardersexploot verstuurd naar Wu onder duidelijke vermelding dat er een ontruiming zal plaatsvinden. Wu wenste hieraan echter niet mee te werken. Abdoel-Brandon wist hiervan niets af. Op de dag van de ontruiming werd zij hiermee geconfronteerd. “Wu had inderdaad niet meegewerkt; hij beheert de taal niet en wist daardoor ook niet waarvoor hij moest tekenen. Hij had alles dus zo gelaten en nu heeft hij geen inkomen meer”, liet Abdoel-Brandon weten.
Supermarkt geplunderd
Doordat Wu niet voorbereid was op de ontruiming, heeft hij niet alles uit de supermarkt kunnen transporteren. Zo lagen er rekken vol met voedingsmiddelen. Ook de diepvriesproducten waren achtergebleven. Op het moment dat de deurwaarder, een politieagent, Wu en zijn familie vertrokken waren uit de supermarkt, begonnen omstanders de overgebleven goederen te plunderen. “Het is heel triest. We leven in een moeilijke situatie; het werd chaotisch toen de mensen levensmiddelen zagen op de toonbanken”, aldus Abdoel-Brandon.
KSR

error: Kopiëren mag niet!