Bhikharie vraagt president om tevredenheid padieboeren met cijfers te weerleggen

“De best betaalde padieprijzen zijn er nu op het ogenblik. Jullie praten de boeren ontevredenheid aan.” Dit zei president Desi Bouterse in het volkshuis op 27 februari 2018 tijdens een openbare vergadering. Hij reageerde op uitspraken van parlementariër Mahinder Jogi. “Trekt u de lijn door, zodat de padieboeren niet aan hun lot worden overgelaten. Nu wordt gezegd dat de padieschuren vol zijn. Er kan niet geëxporteerd worden. Dat is slechts om de prijs naar beneden te drukken”, zei Jogi tijdens een interruptie in DNA. “De boeren zijn tevreden. De boeren zijn tevreden”, zei de president.
Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten, (BSP) vond het een zwak gefundeerd statement van de president belachelijk. Hij ziet de president niet leven in de realiteit waar de padieboeren wel in leven. Het blijkt volgens hem al tot een jarenlang gehanteerde traditie te zijn verworden, om padieboeren in het ongewisse te laten met betrekking tot de prijzen van padie. Niet bij de huidige, maar ook bij voorgaande regeringen is dit ‘liedje van ontevredenheid door padieboeren gezongen’, en telkens als niet geklonken behandeld. “Omdat er geen overlegstructuur is, zijn de boeren afhankelijk van een aanbod dat gedaan wordt door opkopers/handelaren. Opkopers geven nu te kennen dat zij niet kunnen opkopen, omdat hun opslagruimtes al vol padie zitten, vanwege stagnaties in exporten”, herhaalt Bhikharie de opmerking van Jogi.
Deze veldsituatie kan volgens Bhikharie nimmer leiden tot ‘best betaalde prijzen’, zoals het staatshoofd beweert. Opkopers die zitten met gepropte magazijnen in een oogstseizoen zullen niet gauw geneigd zijn om boeren ‘tevreden te stellen’. “Wanneer de padie straks is opgekocht, zal er opeens weer te horen zijn dat er een recordexport heeft plaatsgevonden. Plotseling zal men wel alle rijst kunnen exporteren. Intussen krijgen de boeren willekeurige prijzen, onder druk om die te aanvaarden”, stelt de bondsvoorman. In het vorig seizoen werd een baal natte padie voor gemiddeld SRD 100 opgekocht. Dit was volgens de BSP al aan de lage kant. Ideaal was SRD 120. De huidige opkoopprijs moet volgens berekeningen van de bond met 100% verhoogd worden naar minimaal SRD 200. Er wordt nog niet optimaal opgekocht. Als de boeren niet verkopen, is er hier al een reden om te twijfelen aan de ‘tevredenheid’ die de president etaleert.
“Misschien zijn de opkopers tevreden, niet de boeren. Het zijn de opkopers die het best profiteren uit de rijstsector. Weet de president niet dat de samenleving duur betaalt voor rijst? Dus ook de consument wordt in de maling genomen door de opkopers en de handel”, stelt Bhikharie.
De boeren zijn niet eens in een onderhandelingspositie. Als de opkoper naar zijn inzicht een prijs heeft vastgesteld, wordt dat volgens Bhikharie gewoon opgelegd. “Het kan zijn dat de boeren goed betaald worden. Leg dat dan over met cijfers. Bewijs het met de kostprijs. Laat de president mij uitleggen op grond waarvan hij de beste prijzen constateert”, aldus Bhikharie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!