Hooghart tegen justitieel onderzoek ambassadegebouw Parijs

1Hooghart tegen justitieel onderzoek ambassadegebouw ParijsDe Nationale Assemblée (DNA) heeft op donderdagavond de begroting voor het dienstjaar 2018 met 26 stemmen vóór en 10 tegen goedgekeurd. De Palu, DOE, NPS, PL, Abop en DOE hadden samen slechts 10 personen in de zaal. Zij stemden tegen de begroting. Nog voordat de behandeling van de begroting was afgerond, zijn de 5 moties die door de oppositie waren ingediend in stemming gebracht. Vier van de moties zijn verworpen, terwijl de motie waarin de regering werd opgeroepen een justitieel onderzoek te laten doen naar de aankoop van het ambassadegebouw in Parijs wel met ondersteuning van de coalitie is aangenomen met 34 stemmen voor en 1 stem tegen. De NDP-volksvertegenwoordiger Ronald Hooghart weigerde deze motie te ondersteunen, omdat hij de houding van de oppositie over corruptiebestrijding onoprecht vindt. “De grootste corruptie die zich in de recente geschiedenis heeft voorgedaan, zijn gedragingen van politieke partijen in de jaren ’70, waardoor een groot deel van de bevolking zo ver werd gebracht om het land te verlaten”, motiveerde Hooghart. Zijn fractieleider, André Misiekaba, zei dat de rest van de coalitie deze motie wel ondersteund heeft, omdat de oppositie geruime tijd de indruk wekt alsof zaken hier mis zijn gegaan. Met een justitieel onderzoek zal mogelijk meer duidelijkheid komen.
Abop ondersteunt motie grondhuur ook niet
Naast het aanhouden van de tarieven over grondhuur had de oppositie ook een uitgebreide motie ingediend over de situatie in het binnenland en verbetering hiervan. De oppositie vroeg om de staatsbegroting te regionaliseren. De vierde motie ging over de gezondheidszorg. Het parlement werd opgeroepen spoedig inhoudelijk debat te voeren en om op korte termijn structurele en integrale maatregelen te treffen voor de toegang en kwaliteit van de gezondheidszorg, zodat niet meer mensenlevens verloren gaan. Al deze 3 moties sneuvelden. Opmerkelijk was dat bij de motie over grondhuur, de Abop-fractie en NDP-parlementariër Keshopersad Gangaram Panday zich onthouden hebben van stemming.
Selectieve gevallen opgesomd in motie corruptie
Over de aanpak van de corruptie werd in een motie bij de regering aangedrongen, onder aanbieding van relevante documenten, de procureur-generaal te verzoeken een strafrechtelijk onderzoek c.q. vervolging in te stellen van diverse gevallen van corruptie. Genoemd werden onder ander: het Ballast Nedam schandaal, de Carifesta uitgaven, de aankoop van de cassavefabriek, het schandaal van de naschoolse opvang en de aankoop van de EBS-generatoren. Als motivatie bij deze laatste motie voerde Rosellie Cotino (NDP) aan dat de oppositie selectief een aantal gevallen had opgesomd, maar verzuimd had vermoedelijke corruptiegevallen uit andere regeerperioden op te noemen. Volgens Cotino moet de regering alles eraan doen, opdat de anticorruptiewet kan werken en effectief wordt toegepast.
Licht in de tunnel
Volgens assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is er geen sprake geweest van een eenvoudige behandeling. De begrotingsbehandeling is in november begonnen en werd onderbroken om de regering de ruimte te geven aanpassingen aan te brengen. Zij hoopt dat met deze begroting het land dit jaar uit de crisis kan geraken en dat de samenleving in 2018 daadwerkelijk wat licht in de tunnel kan zien.
FR

error: Kopiëren mag niet!