Stagnatie in proces opzet Kleurrijk Voetbalacademie

Stagnatie in proces opzet Kleurrijk Voetbal Academie1De Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal’ (SMKV) heeft vorig jaar op 7 juni intenties aangekondigd voor het opzetten van een Kleurrijk Voetbalacademie met een daarbij behorende sportdorp. Het dorp zal dienen als blijvende herinnering aan de 176 slachtoffers van de vliegramp van 7 juni 1989. De stichting had de regering als wens aangegeven deze 2 projecten op te zetten in het district Commewijne. Het verzoek om de daartoe benodigde grond te kunnen verkrijgen, werd dan ook bij de regering gedaan. In een regeringsvergadering van 6 juni nam het staatshoofd het besluit om alvast 10 hectaren in gebruik te verstrekken aan de stichting om het werk te starten. “De president heeft zijn besluit al genomen”, deelde vicepresident Ashwin Adhin mee tijdens de 28-jarige herdenking van de slachtoffers van de vliegramp.
De stichting heeft haar zetel in Nederland. Om in Suriname officieel en sneller te kunnen handelen, is de stichting ook in augustus 2017 in Suriname opgericht als Surinaamse entiteit onder de naam ‘Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal’. De voorzitter is Roy de Miranda. De ondervoorzitter was wijlen Sony Hasnoe, wiens plek zal worden overgenomen door Faried Ilahibaks. Vanuit Nederland neemt Radjin de Haan (een van de overlevenden van de vliegramp op 7 juni 1989) zitting in het bestuur.
Een stuk terrein in Commewijne is formeel al geruime tijd terug aangevraagd door de Stichting Global Cult & Communication Centre, zijnde een aanvraag van een zusterorganisatie van de SMKV. Daarop werd door de president gereageerd met het in gebruik ter beschikking stellen van het terrein. “Wij vinden dat in gebruik geven geen zakelijk recht is. Met een dergelijke titel kun je noch op de kapitaalmarkt noch bij subsidienten en sponsoren terecht. Wij hebben dan ook beleefd en dringend gevraagd om de titel om te zetten in huurrecht. Dat is een meer solide en zakelijke titel”, stelt De Miranda tegenover de krant.
De in Suriname opgerichte stichting is in dit kader aan de minister van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) gepresenteerd als de aanvrager van het perceel groot 23,5 hectaren. “De minister heeft tot en met de huidige dag niet gereageerd”, vertelt De Miranda. “De president doet op grond van een aanvraag, op het presidentieel paleis een toezegging (voor 10 hectaren) op 6 juni 2017 om 09.05 uur, om de stichting in staat te stellen haar werk te kunnen doen. Dit besluit staat als een paal boven water. De minister kan niet met tussentijdse beleidsombuiging daartegen ingaan. Feit is dat wij de grond hebben aangevraagd. De districtscommissaris (toen Remy Pollak) heeft de grond als vrij domeingrond aan ons gepresenteerd en aangeboden. Op grond hiervan hebben wij de aanvraag geformaliseerd”, stelt De Miranda. Het perceelland in kwestie staat in de buurt van de Pronkweg, dat is een verbindingsweg tussen Jagtlust en Nieuw-Amsterdam. Het stuk land ligt recht voor de bocht (links) richting Nieuw- Amsterdam. “Er is een stagnatie in het proces opgetreden. Ik weet dat diverse ministers en DNA-leden de minister (RGB) hebben gevraagd om hier spoed achter te willen zetten. Onze stichting zit kant-en-klaar met alle deskundigheid om de zaak te implementeren. Wij kunnen echter geen stap verder”, meent De Miranda.
De minister is volgens De Miranda geïnformeerd, weliswaar met een op de Nederlandse leest geschoeid bestek, over begrotingen en haalbaarheid van het project. De stichting heeft vooralsnog voor de voetbalacademie met een sporthotel, een ministadion, 4 trainingsvelden en een internaat erbij een begroting van ruim Euro 11 miljoen op papier staan. De begroting moet volgens De Miranda nog worden aangepast. Hij wijst er echter op dat er pas stappen vooruit kunnen worden gelegd, als er meer zekerheid is met betrekking tot het aangevraagde terrein.
In 1986 stelde de oprichter van het Kleurrijk Voetbal, Sonny Hasnoe, een gelegenheidsteam samen, bestaande uit bekende en minder bekende Surinaamse voetballers in Nederland. Het zogenaamde Kleurrijk Elftal zou benefietwedstrijden spelen om geld in te zamelen voor goede doelen in Suriname.
De stichting wenst hierbij aandacht te besteden aan technisch creatief voetbal (kleurrijk voetbal) die het Kleurrijk Elftal in Suriname wilde introduceren. De voetbalacademie zal talent moeten ontdekken en klaarmaken voor professioneel voetbal. Successen die geboekt worden met de academie, zullen van belang zijn voor uitbreiding richting een sportdorp. Het sportdorp dient allerlei takken van sport te behelzen. Het bedevaartkarakter zal blijken uit de straten die naar de slachtoffers van de ramp worden genoemd. Op zijn sterfbed werd Hasnoe beloofd dat de academie naar hem zal worden vernoemd. Het zal dus moeten heten ‘Sonny Hasnoe Kleurrijk Voetbal Academie’.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!