Padie-inzaai nog gaande

PadieVanwege een tekort aan irrigatiewater is de padie-inzaai nog niet voltooid in het district Nickerie. Deze duurt nog voort. De voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, vreest ervoor dat de late inzaai uiteindelijk zal resulteren in oogst in de grote regenperiode. ‘Maar de rijstboeren die nog durven om het risico te nemen voor de late inzaai hebben een tekort aan irrigatiewater vanwege het dicht begroeien van de irrigatiekanalen. Vooral de rijstboeren van Wageningen en Middenstandspolder hebben te kampen met deze problematiek’, zegt hij. Oemraw zelf geeft aan dat hij zijn 50 hectare areaal in de Middenstandspolder niet zal inzaaien. De gevolgen van de oogst in de regenperiode zit hem nog vers in zijn geheugen gegrift. ‘Ik neem dat risico niet meer’, verwoordt hij tegenover Dagblad Suriname. Afgelopen seizoen had hij een hoeveelheid van 25 hectare in de regenperiode geoogst. Dit heeft hem 8 tot 10 dagen gekost. Behalve de lange duur heeft hij ook heel diep in zijn portemonnee moeten tasten om alle bijkomende onkosten te betalen. Dit voor het inhuren van machines om de afgeoogste padie vanuit de modderpoel te vervoeren naar het geasfalteerd wegdek.
Oemraw geeft verder mee dat de bibiet-vliegen die enkele weken hun intrek hadden genomen op de reeds ingezaaide arealen aan het afnemen zijn. Echter hij betreurt het dat professionele begeleiding van overheidswege is uitgebleven. Op eigen kracht hebben de rijstboeren geprobeerd om deze bibiet-vliegen de baas te blijven. Oemraw legt uit dat jonge aanplant gevoelig is voor deze vlieg. Maar wanneer de padieaanplant boven de 30 dagen oud is, verdwijnen de vliegen vanzelf. Wanneer de plant steviger wordt, kunnen zij niet meer eraan zuigen en vreten. Maar Oemraw waarschuwt er wel voor dat de aanplant die nu wordt ingezaaid ook geteisterd zal worden door de bibiet-vlieg. Tot nog toe is een hoeveelheid van 23.000 hectare aan padie ingezaaid waarvan zeker een hoeveelheid van 4.000 hectare is leeggezogen en aangevreten door de bibiet-vlieg.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!