Finabank gaat samenwerking aan met softwarespecialist Temenos

Finabank gaat samenwerking aan met software specialist Temenos 2De dienstverlening van Finabank NV zal een transformatie ondergaan welke voornamelijk tot uiting zal komen in de digitale belevenis van de klanten. Deze bank is namelijk op maandag een samenwerking aangegaan met de softwarespecialist Temenos uit Zwitserland, die overigens voor gerenommeerde internationale banken IT-oplossingen heeft geleverd. De transformatie heeft betrekking op een nieuw core-banking systeem, dat noodzakelijk is bij het verwerken van de dagelijkse bank- en klanttransacties, bijwerken van klantrekeningen, financiële gegevens en kredietverlening. Het betreft een investering van USD 4 miljoen die voor 30 tot 40 jaren vruchten zal afwerpen.
Groei van circa 40% gerealiseerd
De directeur van Finabank NV, Eblein Frangie, deelde tijdens de persconferentie mee dat deze stap nodig was om aan de dynamische markt te kunnen voldoen. “We zijn als bank op een kruispunt beland om ons core-banking systeem te wijzigen. We komen uit een traject van bijkans een jaar waarbij we 7 maanden gewerkt hebben aan een selectieproces met ongeveer 15 core-banking venders (leveranciers van banksystemen).” Finabank NV heeft in de afgelopen 5 jaren een gemiddelde groei van circa 40% gerealiseerd, waardoor een robuust IT-systeem van groot belang is voor de bank.
Elementen van nieuw banksysteem
Het nieuwe core-banking systeem van Finabank NV voldoet aan elementen zoals stabiliteit, duidelijke innovatie, digitale ervaring van klanten, IT-controlesystemen, veiligheid en wet- en regelgeving van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). “De regelgeving in de wereld en ook in Suriname verandert in rap tempo. Een systeem dat deze veranderingen kan bijhouden, is dus heel erg noodzakelijk.” Naar zeggen van Frangie voldoet Temenos aan alle voorwaarden van de bank. “Onze doelen, om een innovatieve bank te worden en onze klanten veel meer digitale beleving te geven, kwamen sterk overeen met de strategie van Temenos.”
Implementatie binnen 2 jaren
De directeur gaf te kennen dat de implementatie van dit project circa 1.5 tot 2 jaren kan duren. “De implementatie moet resulteren in een veel efficiëntere bank dan wij nu hebben. Zaken zullen minder handmatig zijn, waardoor ook de risico’s binnen de bank uitgeschakeld kunnen worden.” Het ligt in de bedoeling om de klanten een betere en vlottere dienstverlening aan te bieden. Met het nieuw systeem zullen er per klant analyses gemaakt kunnen worden op basis van onder andere het transactieprofiel. Al bij al wordt ernaar gestreefd om de risico’s die allemaal gepaard kunnen gaan bij (internet) bankieren tijdig te identificeren, alsook te mitigeren.
KSR

error: Kopiëren mag niet!