Rusland bezorgd over toename slachting drachtige koeien

NPS-fractieleider Gregory Rusland is bezorgd over de toename van het aantal gevallen waarbij hoog-drachtige koeien worden geslacht. Het gevolg van de slachting is dat er dan eveneens een dalende trend in de groei van de rundveestapel zal zijn. “Het slachten van drachtige koeien is tegen de wet”, zei Rusland donderdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). De NPS-topman voerde aan het vermoeden te hebben dat deze situatie is ontstaan vanwege de economische situatie in het land. “Gezien de huidige omstandigheden zijn de mensen in nood en moeten ze hun dieren verkopen. Misschien kan het ministerie van LVV dan als tussenstation functioneren tussen boeren en slachthuis om drachtige koeien eruit te halen. Ik kan mij best ook voorstellen dat er boeren zijn die genoeg stieren hebben die zij van de hand willen doen en ruilen met de drachtige koeien”, stelde hij. Volgens de parlementariër zouden ook de faciliteiten van de staatsboerderij te Tibiti en Babunhol gebruikt kunnen worden om de dieren op te vangen. Hij hoort ook graag wat de status is van deze locaties.
Mogelijk besmette runderen uit Brazilië geïmporteerd
VHP-parlementariër Mahinder Jogi voegde eraan toe informatie te hebben dat de overheid de import van vee uit het noorden van buurland Brazilië toestaat. Het gaat hier volgens hem om een zorgelijke kwestie, omdat dit gebied niet vrij is van Mond- en Klauwzeer (MKZ). “Is het ministerie niet bezig de hele veeteeltsector kapot te maken door dat risico te nemen?”, vroeg de politicus. Jogi wil ook weten of het waar is dat LVV een deel van het terrein te Tibiti uit heeft gegeven aan een derde.
Weinig ruimte voor koeien in Nickerie
Jitendra Kalloe (VHP) bracht de situatie van de veeteelthouders in Nickerie naar voren. Volgens hem zijn er mensen met honderden koeien die al jaren wachten op grondaanvragen. Uiteindelijk zijn deze mensen dan genoodzaakt om hun runderen te verkopen. “Hoe meer koeien, des te moeilijker het wordt om ze langs de straten te laten grazen. South Drain heeft zulke grote lappen gronden, maar die zijn bezet door mensen die niets ermee doen. Laat de mensen die productie willen bevorderen, in aanmerking komen”, stelde Kalloe.
FR

error: Kopiëren mag niet!