Minister Nurmohamed: “Ontwateringsproblemen zullen eind van het jaar geminimaliseerd moeten zijn”

Tijdens een persconferentie van het ministerie van Openbare Werken (OW) afgelopen donderdag gaf minister Riad Nurmohamed aan dat de gemeenschap tegen het einde van dit jaar al verbeteringen zou moeten zien in de ontwateringsproblemen. “Natuurlijk is de nood groot”, benadrukte hij, waarbij hij aangaf dat bijna alle problemen binnen 2 tot 3 jaar opgelost kunnen worden als het werk op dit tempo doorgaat. Het ministerie streeft ernaar om bij al hun projecten innovaties en nieuwe technieken toe te passen. “Maar onderhoud blijft belangrijk”, voegde hij toe. 

Minister Riad kondigde ook aan dat er pilotprojecten zullen plaatsvinden in verschillende wijken, waarbij kleine aanpassingen zullen worden gedaan om de buurten te helpen bij langdurige wateroverlast. Wat betreft de wegen liggen er nog meer plannen in het verschiet, maar de minister bevestigde dat dit afhangt van beschikbare financiering.

Rehabilitatie wegen

Tijdens de persconferentie werden de lopende en geplande projecten van het ministerie op het gebied van nieuwe wegen en ontwateringswerken tot en met 2024 gepresenteerd. Vikash Moenna, de onderdirecteur Civieltechnische Werken, lichtte de plannen toe voor de rehabilitatie van verharde en onverharde wegen in Paramaribo, Wanica, Para en Saramacca, waarbij de wegen zoals onder andere de J.D. Gompertstraat, Tourtonnelaan, Anamoestraat, Sidodadiweg, Leysweg, 2e rijweg, Domineestraat, Watermolenstraat, Schotelweg en Sumatra weg gerehabiliteerd zullen worden. De geschatte totale kosten voor deze projecten bedragen 23 miljoen Amerikaanse dollars.

Rehabilitatie pompgemalen

Volgens Faizal Janmahomed, onderdirecteur Natte Civieltechnische Werken, zijn er in Paramaribo-Zuid vijf pompgemalen succesvol gerehabiliteerd of nog in uitvoering met een budget van 15 miljoen Surinaamse dollars. Momenteel worden in Paramaribo Centrum werkzaamheden uitgevoerd aan de drie pompgemalen Leonsberg, Morgenstond en Drambrandersgracht, gefinancierd door het ministerie van Financiën en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Ook in Commewijne en Saramacca zijn enkele projecten opgenomen

De noodzaak van wegenrehabilitatie, vooral in gebieden zoals de J.D. Gompertstraat, is evident. Vorig jaar werden er nog werkzaamheden uitgevoerd op deze weg, maar slechts enkele maanden later verkeert de weg weer in een deplorabele staat. Uit de presentatie is echter niet duidelijk geworden of het ministerie van plan is deze wegen op een andere manier dan gebruikelijk aan te pakken voor duurzaam herstel.

SD

error: Kopiëren mag niet!