HI&T presenteert Nationaal Strategisch Toerismeplan

HI&T presenteert Nationaal Strategisch ToerismeplanOp donderdag heeft het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) in samenwerking met de private sector het Nationaal Strategisch Toerismeplan gepresenteerd in het Lalarookhgebouw. Dit toerismeplan heeft als uitgangspunt het herstellen van de economie door middel van diversificatie. “Dit kan beschouwd worden als een keten van activiteiten die wij in het kader van toerisme zullen uitvoeren. Als onderdeel van dit plan wordt toegevoegd de Nationale Dag voor Toerisme in Suriname”, gaf minister Ferdinand Welzijn tijdens zijn toespraak te kennen. Hij deelde mee dat dit idee ontstaan is na een bezoek van een Israëliër die een aanbod had voorgelegd voor een soortgelijk project met Israëlische deskundigen, welke een investering van USD 2.6 miljoen behelsde. “Wij hebben er bewust voor gekozen om die meneer vriendelijk te bedanken; wij hebben namelijk de deskundigheid in huis om een Nationaal Strategisch Plan te schrijven”.
Toerisme als voornaamste economische groeifactor
De minister is ervan doordrongen dat Suriname moeilijke tijden doormaakt met de stagnerende economie en een kelderend geloof in de eigen capaciteiten, echter schrijft hij dit toe aan de mondiale ongunstige ontwikkelingen. “De binnenlandse uitdagingen vonden plaats te midden van de mondiale economische onzekerheden die zijn veroorzaakt door wankelende prijzen van natuurlijke hulpbronnen, een verzwakte Europese Unie (EU) en de toenemende economische moeilijkheden. Al deze tegenslagen nopen dat Suriname heel snel haar economie zal moeten diversifiëren”. Welzijn merkt daarbij op dat het ontwikkelen van de toerisme-industrie een drastische verbetering teweeg kan brengen, aangezien toerisme beschouwd wordt als de sector met een brede en diepe impact op de economie. “Toerisme heeft het vermogen/potentieel om de oplossingen voor de gestagneerde economie en werkloosheid te vergemakkelijken”, beklemtoont de minister.
Aanpak
Naar zeggen van Welzijn zal de huidige toerismesector onder een vergrootglas geplaatst worden om aan de wensen en behoeften van de bestaande en toekomstige bezoekers te voldoen, rekeninghoudend met de grondrechten van de ingezetenen. “We gaan een kwalitatief zo goed mogelijk product moeten ontwikkelen met inachtneming van de rechten van de Inheemsen en Marrons en respect voor het milieu. Ook moeten wij Suriname duurzaam promoten als toeristische bestemming ten einde een gestage maar duurzame groei van het aantal toeristen naar Suriname te realiseren”. In de vijfde maand van het huidig jaar werd de strategische keuze gemaakt om alle relevante actoren/stakeholders te betrekken bij het samenstellen van het Nationaal Strategisch Toerismeplan. De minister beseft dat er zaken zijn die prioriteit genieten bij de regering. “Er zijn uitdagingen voor de overheid op het gebied van infrastructuur, klimaatsverandering, milieu en ook andere factoren waarover er een oplossing gevonden moet worden”. Hij verzekerde dat er in de komende jaren aandacht besteed zal worden aan onder andere het verbeteren van de luchthavens en het wegennet. “Er worden ook programma’s uitgevoerd ter verhoging van de algemene veiligheid voor allen die zich op het grondgebied van Suriname bevinden”. Volgens Welzijn beoogt de regering duurzame toerisme na te streven die ook voor de volgende generaties meerwaarde zal creëren.
KSR

error: Kopiëren mag niet!