SPBA hekelt monopolie rijstexport Venezuela

De Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) hekelt het feit dat slechts één exporteur in de gelegenheid wordt gesteld om padie naar Venezuela te exporteren middels de Petro Caribe-deal. SPBA-voorzitter Harrynannan Oemraw doet een dringend beroep op de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om ervoor te zorgen dat de monopolie bij de rijstexport tot het verleden behoort. ‘Er zijn in totaal 24 opkopers en verwerkers. Zij moeten allemaal in de gelegenheid gesteld worden om te kunnen exporteren’, sprak hij tegenover Dagblad Suriname.
De SPBA-voorman maakt zich ernstige zorgen om de grote hoeveelheden padie, die bij de exporteurs en verwerkers opgeslagen liggen. Ook is het zo dat de padieopkopers die reeds geruime tijd padie hadden opgekocht bij de rijstboeren, nog niet hebben betaald. ‘En straks begint de inzaai. Hiervoor is geld nodig.’
Volgens Oemraw leidt de monopolie bij de export er ook toe dat de exportprijs geheim blijft. ‘De rijstboeren en de overige verwerkers en exporteurs weten hier niets over, met als gevolg dat de padie naar willekeur van prijs wordt opgekocht. Deze bedraagt tussen de SRD 95 tot SRD 105. Mensen zullen denken dat het goed gaat binnen de rijstsector. Dat is helemaal niet waar. Er is juist alleen maar chaos. Er is maar één persoon die mag exporteren en die doet maar wat hij hebben wil’, uit Oemraw zijn zorgpunten.
De SPBA-voorzitter voegt er ook aan toe dat de totale padie nog niet is afgeoogst. Een areaal van zeker 3.000 hectare moet nog afgeoogst worden. De regen bemoeilijkt het proces om te oogsten. Daarnaast brengt het afoogsten in de regen extra financiële kosten met zich mee. ‘Juist in deze periode waar de rijstboeren te kampen hebben met bijzonder krappe financiële middelen.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: