Dokter Bakker: “Bij oogvirus thuis blijven”

Dokter Wim Bakker raadt een ieder aan die besmet is met het oogvirus om thuis te blijven, omdat het virus heel besmettelijk is. “Mensen die besmet zijn met het oogvirus kunnen liever thuis blijven. Overal waar er groepen mensen zich bevinden, zoals een werkplaats, school of crèche, kan het zijn dat een grote groep in één keer besmet raakt”, aldus Bakker. De huisarts zegt dat het oogvirus nu erg actief is. Hij ziet dit ook terug in het aantal patiënten dat besmet is met het oogvirus dat de polikliniek bezoekt, al zeker een maand lang is dat aantal verhoogd. Tegenwoordig krijgt hij ruim 10 patiënten per dag op de polikliniek met een oogontsteking, die veroorzaakt is door het virus. Gezien het grote aantal gevallen per dag dat hij op zijn poli krijgt, gaat hij ervan uit dat ook andere artsen hetzelfde meemaken. Dit zegt hij op basis van meldingen van oogvirusgevallen die hij van verschillende kanten hoort.
Geen vaccin
Er is nog geen vaccin tegen het oogvirus en het is heel besmettelijk, vandaar dat Bakker de gemeenschap adviseert om heel voorzichtig te zijn. “Het beste is om niemand meer een hand te geven. Behalve dat je gemakkelijk besmet kan raken, zijn de handen de grootste overdragers. Dit, omdat mensen die het virus hebben, vaak geneigd zijn te wrijven in hun ogen”, benadrukt de huisarts. Voorts moeten mensen die last krijgen van hun ogen (jeuk, tranende ogen) naar de dokter om te laten onderzoeken of ze besmet zijn. Het virus gaat niet vanzelf weg en kan ernstige schade aan de ogen veroorzaken.
Zonnebril dragen
Bakker zegt dat wanneer mensen eenmaal besmet zijn met het virus, zij kunnen helpen om verdere besmetting te voorkomen door te letten op hun hygiëne. “Behalve dat ze veelvuldig hun handen moeten wassen, moeten ze er ook voor zorgen dat zij niemand aanraken als zij in hun ogen hebben gewreven”, zegt de dokter. Verder haalt hij aan dat de patiënten voor het beschermen van de ogen, liever een zonnebril kunnen dragen. Een zonnebril beschermt volgens hem de patiënt tegen wind en licht, waar de ontstoken ogen niet tegen kunnen. “Ook helpt een zonnebril de patiënt om niet in het oog te wrijven, kortom, een zonnebril helpt de klachten te verminderen”, zegt hij.
Het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) is nu bezig met een onderzoek om na te trekken of er sprake is van een opkomende epidemie. Bakker zegt dat er inderdaad een epidemie op gang kan komen. Hij vermoedt dat er iemand vanuit het buitenland is gekomen met het virus, waarna het verspreid is in het land. In 2012 was er ook een groot aantal oogvirusgevallen geregistreerd.

error: Kopiëren mag niet!