DA’91 verbolgen over vergunningskwestie

De politiek partij DA’91 stelt het jammer te vinden dat partijen het hoofd buigen voor de terreur waarmee de regering bezig is. De partij is zeer verbolgen over de hele vergunningskwestie. “Het volk heeft geen vergunning nodig om zijn democratisch recht uit te voeren en de regering kenbaar te maken niet eens te zijn met het beleid, zoals dat nu uitgevoerd wordt”, zegt partijvoorzitter Angelic del Castilho.
Regering bang voor massale opkomst
Nog 4 dagen voordat de politieke partijen hun actie voeren en tot nu toe zijn alle pogingen mislukt een vergunning te krijgen om op het Onafhankelijkheidsplein alsook het Kerkplein actie te voeren. “Voor ons is dit het toppunt van kinderachtigheid. Wij vinden dat dit duidelijk aanduidt dat er grote ontevredenheid heerst en de vrees voor een massale opkomst groot is. Men is bevreesd dat men internationaal ziet dat de regering geen draagvlak meer heeft. Ze proberen dus alles te doen om dit te voorkomen.” Volgens Del Castilho is het treurig dat er niet meer op het Onafhankelijkheidsplein actie gevoerd mag worden. “Ook het feit dat de dc overleg pleegt met de president ten aanzien van de vergunningen geeft aan dat dit politiek misbruikt wordt”, zegt zij. Het aanvragen van een vergunning was bedoeld om ervoor te zorgen dat er een stukje ordening aan te pas kwam, dat politieagenten dan voor de nodige orde konden zorgdragen, met name het verkeer etc. Ook de opmerking met betrekking tot Kerkplein alsof er ongeregeldheden zouden kunnen plaatsvinden, zoals brandstichting, kenmerkt de politicus als ‘ongefundeerde beschuldigingen’. “Als een verantwoordelijke veiligheidsdienst zou men in dat geval onderzoek moeten doen en aanwezig moeten zijn om dit eventueel te voorkomen. Echter kan de regering niet vergunningen onthouden op basis daarvan”, zegt zij.
Partijcentrum niet de ideale plek
Uiteindelijk is besloten dat de acties door zullen gaan. Er is aangegeven dat partijen hebben besloten dat de nieuwe locatie zal zijn het partijcentrum van de Nationale Partij Suriname (NPS). De politicus geeft aan te snappen dat men zich in een hoek gedrukt voelt door de regering. De regering tracht in haar opzet te kijken hoever de politieke leiders, de vakbondsleiders en de leiders van de burgerbeweging bereid zijn om zonder vergunning op straat te gaan. Men probeert de leiders te provoceren. Want indien men dat doet, heeft de regering vrijbrief om allerlei taferelen te ontketenen, zoals we die aan de Keizerstaat hebben mogen meemaken. Toch vindt de politicus het kiezen voor een partijcentrum niet ideaal, omdat het remmend kan werken op mensen. Het vraagt een extra bewustwording van mensen om te zeggen dat hoewel men niet van die partij is men toch aanwezig zal zijn in het belang van Suriname. Het zal ook veel vereisen van de promotie en hoe het geheel wordt ingericht. “Men zal duidelijk een beeld moeten scheppen dat de acties een Surinaamse aangelegenheid zijn en geen partijpolitieke aangelegenheid. Het staat in ieder geval vast dat de partij doorgaat met de acties, maar ten aanzien van haar participatie tijdens de acties zal er een tweede gesprek gevoerd worden met partijen, waarbij er gesproken zal worden hoe de participatie er exact uit zal zien. Dit gesprek zal woensdag gevoerd worden.

error: Kopiëren mag niet!