Dikan veroordeeld tot 8 jaar cel

Kantonrechter Ingrid Lachitjaran heeft maandag de verdachte Reumel Dikan veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar met aftrek. Dit vonnis is conform de eis van de vervolgingsambtenaar. Deze verdachte wordt tezamen en in vereniging met Edmon Pari en Winston verweten diverse berovingen te hebben gepleegd. Ook de verdachte Edmon Pari werd conform de eis van de verdediging veroordeeld tot 12 maanden, waarvan 7 voorwaardelijk met aftrek, en een proeftijd van 3 jaar. Bij hem achtte de rechter diefstal van een buitenboordmotor bewezen. De verdachte Pari heeft het feit vanaf het prille begin bekend. De raadsman haalde aan dat de buitgemaakte buitenboordmotor reeds is teruggevonden en intussen is afgestaan aan de rechtmatige eigenaar. In deze zaak is Pari op vrije voeten. De rechter heeft geen gevangenneming gelast.
De derde verdachte in deze zaak, Winston, die juridisch werd bijgestaan door advocaat Oscar Koulen, is vrijgesproken van de gehele tenlastelegging. De rechter is meegegaan met de verdediging. Advocaat Oscar Koulen had de rechter op de afgelopen zitting gevraagd om zijn cliënt vrij te willen spreken. Koulen gaf aan dat zijn cliënt na het feit in beeld is gekomen. Dus ‘accessory after the fact’. Omstandigheden die zich na het incident hebben voorgedaan, mogen niet als bewijs worden gebruikt c.q. gehanteerd. Winston erkende de taxirit te hebben gereden van Albina naar Paramaribo. Ook verklaarde hij de buitenboordmotor te hebben vervoerd. Koulen gaf aan dat zijn cliënt niet wist dat het om gestolen goed ging. De advocaat merkte op dat aan zijn cliënt nimmer diefstal kan worden verweten. De vervolging kon hem hooguit heling verwijten, maar het OM heeft dat niet gedaan. Op basis hiervan verzocht de advocaat de rechter om zijn cliënt Winston te willen vrijspreken. De rechter heeft dit verzoek gehonoreerd en Winston vrijgesproken.
Ten aanzien van Dikan achtte de rechter 5 verschillende strafbare feiten wettig en overtuigend bewezen. Het eerste feit werd gepleegd op Albina. Dikan en nog een andere volgden het slachtoffer reeds een hele poos. Toen de benadeelde overstapte in de boot, werd hij onder schot gehouden en aangevallen. De verdachten maakten Euro 600 en ook zijn kleren buit. Hij werd in hulpeloze toestand achtergelaten op de rivier met slechts een pagaai. Het slachtoffer herkende Dikan positief, omdat hij niet helemaal gemaskerd was ten tijde van de beroving. De andere man die samen met hem was, was wel volledig gemaskerd. Het tweede feit werd op de Surinamerivier gepleegd. Het slachtoffer was in zijn boot en besloot zich even op te frissen. Ineens zag hij de verdachte en daarna kwam nog iemand die gemaskerd was. Ze vielen hem aan en pakten zijn gouden sieraden en SRD 10.000 van hem af. Onder bedreiging van een houwer werd de bootsman uit zijn boot gehaald en ze dreigden hem daarmee in stukken te hakken. De benadeelde herkende Dikan positief aan zijn rode ogen. Het derde feit is eveneens gepleegd op de rivier. Hier is eveneens een bootsman overvallen. De benadeelde verklaarde op de zitting dat hij onderweg hulp bood aan een andere kapitein die pech had. Toen de benadeelde zijn geld vroeg, haalde Dikan een vuistvuurwapen tevoorschijn en loste een schot in de lucht. De benadeelde moest onder bedreiging alle waardevolle goederen en geld aan hem afstaan. Ook deze benadeelde herkende de verdachte aan zijn rode ogen. Het vierde en vijfde feit betrof diefstal van buitenboordmotoren. Dikan is een first offender, echter betuigde hij geen spijt over zijn handelingen. Deze houding werd meegenomen in de strafmaat.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!