Paul Somohardjo: ‘Grun Dyari is te klein maar we hebben geen keus’

De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, denkt dat Grun Dyari te klein is voor de volksprotestmanifestatie, die gepland is voor zaterdag 20 mei. Volgens Somohardjo zijn de vier politieke partijen, met name de PL, VHP, NPS en Abop, uit frustratie gedreven naar een politiek centrum. Aanvankelijk lag het in de bedoeling om de protestmanifestatie op het Onafhankelijkheidsplein te houden. Hiervoor is geen groen licht gegeven door de beleidsmakers. Toen is uitgeweken naar het Kerkplein. Hiervoor is ook geen vergunning verleend door de dc. De beleidsmakers hebben in het prille begin aangegeven dat het Onafhankelijkheidsplein niet ideaal is vanwege de rehabilitatiewerkzaamheden. Somohardjo bestempelt al deze argumenten als drogredenen. Hij zegt dat het meer dan duidelijk is dat de beleidsmakers de manifestatie willen saboteren.
Hoewel de vier politieke partijen de protestmanifestatie op een neutrale plek wilden organiseren, restte hen uiteindelijk geen keus dan een geschikte ruimte te zoeken ‘binnen eigen huis’. De keuze is gevallen op Grun Dyari van de NPS. Deze zou heel goed gelegen zijn voor een ieder. Somohardjo zegt dat het karakter van een volksprotestmanifestatie hetzelfde blijft. ‘Alleen is de locatie een politiek centrum. We hadden geen keus, we werden gefrustreerd.’
De PL-voorzitter zegt ook geluiden opgevangen te hebben dat ambtenaren nu al bedreigd worden indien zij aanwezig zullen zijn bij de manifestatie zaterdag. ‘En in deze dure tijd wil niemand zijn baan verliezen of gemuteerd worden naar verre gebieden’, zegt Somohardjo, die de vrees die onder de ambtenaren heerst, heel goed kan begrijpen. ‘Ze zijn bang voor intimidatie en rancune.’ Deze personen kunnen bij aankomst een masker krijgen om op te zetten, zodat ze onherkenbaar zijn.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!