Leraren Nickerie bewijzen waarom afwijzing vergunning ongegrond is

2Leraren Nickerie bewijzen waarom (3)Het niet verlenen van een vergunning voor een vreedzame protestactie op 6 mei heeft erin geresulteerd dat de leerkrachten, die aangesloten zijn bij de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) in het district Nickerie, een stille protestloop hebben georganiseerd op de desbetreffende dag. Het doel hiervan was om aan te tonen dat de overwegingen van de plaatselijke districtscommissaris (dc) ongegrond waren. Opmerkelijk was dat de demonstranten allen onder andere in een witte shirt gekleed waren om aan te geven dat zij vredelievend zijn en niemand in opstand wensen te brengen. Daarnaast hadden ze hun mond dichtgeplakt of -gebonden als teken van beknotting in de uitoefening van hun grondrechten.
“Wij hebben gebruik gemaakt van ons grondwettelijk recht, omdat onze vergunningsaanvraag onterecht is afgewezen. Wij hebben aangetoond dat de redenen die de dc heeft opgegeven niet valide zijn. Onze stille protestloop is niet in botsing gekomen met de Nicopa Rally. Deze regering probeert om de vrije meningsuiting van het volk te boycotten. Je bent niet vrij om iets te doen. Daarom hebben we met onze mond dicht gelopen”, zegt Premesh Debi, actieleider van Nickerie tevens leerkracht. Volgens Debi was er geen begeleiding aanwezig. “Desondanks is het heel vreedzaam en rustig verlopen.” De stille loop heeft ongeveer een uur geduurd en het begon om 09:30 uur. De stoet heeft gelopen door de straten van Nieuw-Nickerie en kwam het Volksplein. “Op het Volksplein aangekomen, bleek dat dit niet bezet was. Wat was dan de reden dat men de vergunningsaanvraag heeft afgewezen?” Debi kan zich niet voorstellen waarom men zaken onnodig tracht te boycotten. “We waren in wit gekleed, omdat vandalisme niet in onze agenda staat.” Debi merkt op dat de actievoerenden over het algemeen lol hebben en de ernst van een protest over het hoofd zien. “Wij waren stil om aan te tonen dat wij echt problemen hebben en dat dit zo niet verder kan.” De opkomst was volgens Debi ‘heel bevredigend’. “Het was geslaagd, we hadden zoveel mensen niet eens verwacht. We dachten dat ze uit vrees zouden wegblijven.”
In de beschikking van dc Wedprekash Joeloemsingh is als reden aangegeven dat de gewestelijke politiecommandant van Nickerie bezwaar had met de dag en het tijdstip van de geplande protestactie, aangezien er op 6 mei reeds een vergunning was verleend voor de Nicopa (Nickerie-Coronie-Paramaribo) Rally 2017. Door de omvang van deze activiteit vond men dat er sprake was van een onderbezetting van het aantal in te zetten politiemanschappen. Daarnaast was ook als reden opgeven dat in en rondom het centrum van Nieuw-Nickerie ook ordehandhavers ingezet moesten worden om de orde, rust en veiligheid voor onder andere de demonstranten te kunnen garanderen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!