Renzo Tjon A Joe: “Record breken was niet mijn doel’

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Renzo Tjon A Joe-final 1De Surinaamse zwemmer Renzo Tjon A Joe is uitgeschakeld voor verdere deelname aan de Olympische Spelen. Op het onderdeel 50 meter vrijeslag eindigde de 21-jarige Auburn University-zwemmer als 21ste uit 85 deelnemers. Aan de halve finale doen mee de top 16 zwemmers. Wel vestigde Tjon A Joe met zijn tijd van 22.23 seconden in de series een nieuw Surinaams record. Het oude record stond ook al op zijn naam, te weten 22.30 seconden. ‘Tijd verbeteren of records breken was niet mijn doel op deze Olympische Spelen in Rio. Mijn doel was het bereiken van de halve finales. Dat heb ik jammer genoeg niet gehaald. Maar ik heb er alles aan gedaan om het te halen’, geeft Tjon A Joe aan. Hij heeft alles gedaan om zich te focussen op dit moment. Zelfs de openingsceremonie liet hij schieten. ‘Ik heb me 2 jaar lang voorbereid op dit moment en verkeer in de beste vorm. Echt meer kon ik niet doen. Ik heb alles gegeven en ben zeer tevreden met mijn prestaties. Het was een perfecte race van mij. Ik heb er geen spijt van’, legt de tweevoudige Sportman van het Jaar van Suriname uit. Tjon A Joe moest tenminste een tijd minder dan 22.10 halen om de halve finale te bereiken.
Nu al praat Tjon A Joe over de Olympische Spelen van 2020, die in Tokyo, Japan, gehouden zullen worden. ‘Ik ben al in de drive voor 2020. Ik ga harder moeten trainen en vorderingen boeken. Ik moet een bepaald trainingsschema volgen, dus kan niet daarvan uitwijken’, geeft de zwemmer aan. Dat de top 16 veel ouder en groter dan hem gebouwd is, heeft volgens Tjon A Joe niet veel uitgemaakt. ‘Misschien hadden ze meer ervaring dan mij, maar de bouw speelt geen grote rol.’ Voor nu keert Tjon A Joe zondag terug richting Auburn University in de VS. ‘Ik wil me nu gaan concentreren op mijn school, maar ik blijf wel in shape. Ik wil een jaartje rust nemen. Misschien zwem ik in december de short course WK in Canada.’
Trainer Yash Daryanani van het Surinaamse zwemteam is tevreden met het resultaat van Tjon A Joe. ‘Wanneer je je personal best kan verbeteren en een nationaal record verbreekt, moet je wel trots zijn. Misschien was de start van Tjon A Joe niet zijn snelste, maar de finish was heel goed’, legt Daryanani uit. Ook zwemcoach Anthony Nesty vond de start van Tjon A Joe ietwat minder. ‘Hij kwam bij de start als laatste boven water. Had hij dat beter gedaan, kon hij een snellere tijd halen’, zegt Nesty. ‘Tjon A Joe heeft potentie om vooruitgang te boeken. Hij is ook jong en kan gaan groeien’, aldus onze Golden Boy.
Jaswant Gajadien uit Rio

error: Kopiëren mag niet!