Renzo Tjon A Joe gaat voor halve finaleplek

Renzo Tjon A Joe voor het opwarmingsbad van Olypmic Aquatic Center in Rio (foto: Jaswant Gajadien)
Renzo Tjon A Joe voor het opwarmingsbad van Olypmic Aquatic Center in Rio (foto: Jaswant Gajadien)
De Surinaamse zwemmer Renzo Tjon A Joe komt donderdag uit op de Olympische Spelen op zijn favoriete nummer, de 50 meter vrijeslag. In het bad van Olympic Aquatic Center begint Tjon A Joe rond 13.00 uur. ‘Ik heb geen verwachtingen’, reageert Tjon A Joe heel nuchter en realistisch, wanneer Dagblad Suriname hem vraagt wat zijn verwachtingen zijn. ‘Ik denk de semifinales te halen’, geeft hij aan als streefdoel.
Tjon A Joe heeft er alles aan gedaan om zijn voorbereidingen voor het onderdeel 50 meter niet te verstoren. Als eerste zegde hij zelf af voor de pogingen van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) om hem ook in te schrijven voor de 100 meter vrijeslag. Daarna besloot hij ook de openingsceremonie niet mee te lopen met het Surinaams team, alhoewel hij pas 6 dagen erna in actie zal moeten komen. ‘Het besluit om niet mee te lopen heb ik genomen, omdat geen van mijn collega’s die aan de Auburn University trainen en meedoen aan de Spelen, die dag hebben gelopen. Dat heeft Auburn besloten’, geeft Tjon A Joe aan. Waarom andere sporters die een dag erna moesten uitkomen, toch hebben meegelopen ‘moeten zij zelf weten.’
Het viel velen in Suriname die naar het beeldbuis keken meteen op dat Tjon A Joe niet meeliep tijdens het defilé. Op social media vroeg men zich af wat er aan de hand was, want die middag nog gaf het SOC aan dat alle atleten die in Rio waren, mee zouden lopen. Tjon A Joe, ook bekend als Roos, wordt door velen gezien en gepromoot als de volgende grote sporter van Suriname, natuurlijk na onze Golden Boy Anthony Nesty. Hij traint in één van de beste zwemuniversiteiten van de VS samen met andere topzwemmers die nu ook actief zijn in Rio.
Naast de trainingen met het Surinaamse team onder leiding van Yash Daryanani en Nesty, traint Tjon A Joe ook met zijn Auburn-team. ‘Ik train zoveel mogelijk, maak niet uit met wie. Op dit moment zijn drie Auburn-trainers in Rio voor de training van hun pupillen, ook de Braziliaanse hoofdcoach.’
Tjon A Joe is de nationale recordhouder op de 50 en 100 meter vrijeslag. De 50 meter zwom hij in een personal best tijd van 22.30 seconden, terwijl hij op de 100 meter als eerste Surinamer onder de 50 seconden dook. Het record staat op 49.29 seconden.
Jaswant Gajadien uit Rio

error: Kopiëren mag niet!