Anticorruptie-organisatie waarschuwt Bangladesh voor geloofsbrieven ambassadeur Kanhai

De ambassadeur van Suriname in India, Aashna Wandana Kanhai, heeft op 6 augustus 2016 haar geloofsbrieven aangeboden aan de minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh, minister Abdul Hasan Mahmood Ali. Dit gebeurt te midden in het tumult dat is ontstaan omtrent haar persoon na de ontslag van honorair consul Asif Iqbal in India. De anticorruptiegroep “Durnithi Birodhi Sangh” heeft een schrijven overhandigd aan minister Abdul Hasan Mahmood Ali, waarin hem gevraagd wordt voorzichtigheid te betrachten bij het accepteren van de geloofsbrieven van ambassadeur Kanhai. In het schrijven wordt aangegeven dat Kanhai betrokken is bij mensenhandel van paspoorthouders van Bangladesh. Ook haar antisociale activiteiten in India waarbij zij meermalen steekpenningen heeft gevraagd voor het verstrekken van visa aan paspoorthouders van Bangladesh in het afgelopen jaar, worden als redenen genoemd om haar aanstelling te heroverwegen.
Irfan Shahibul Mateen, voorzitter van Durnithi Birodhi Sangh, stelt onomwonden in het schrijven dat Kanhai de taak van ambassadeur voor Suriname in Bangladesh alleen aanneemt om meer honorair consuls aan te wijzen om vervolgens geld van hen af te troggelen zoals ze dat gedaan heeft met de honorair consul Asif Iqbal in India. “Zij gaat hierdoor meer mensen uit Bangladesh kunnen misbruiken. In de afgelopen 6 maanden heeft zij 129 visa uitgegeven aan Bangladeshi’s via de Surinaamse ambassade in New Delhi en niemand weet waar deze mensen in Suriname zijn”, luidt de ernstige beschuldiging.
“Autoriteiten in Suriname moeten een onderzoek verrichten naar het aantal Bangladeshi paspoorten waarin een visa via New Delhi is verkregen en waar deze aanvragers nu zijn. Dit duidt op corruptie door de ambassadeur en ze gebruikt haar functie om mensen naar Suriname te sturen voor illegale mensenhandel in ruil voor geld voor de visa”, stelt Durnithi Birodhi Sangh bezorgd.
De organisatie geeft aan dat de ambassadeur geen schoon verleden heeft en dat haar aanstelling eerder een politieke aanstelling is en dat zij geen carrière diplomaat is. Minister Abdul Hasan Mahmood Ali wordt gevraagd om prioriteiten te stellen en goed achtergrondonderzoek te doen alvorens de geloofsbrieven van ambassadeur Kanhai te accepteren.

error: Kopiëren mag niet!