Evita Leter: ‘In de avond had ik een snellere tijd gehaald’

Evita Leter 1
Evita Leter 2Het is de Surinaamse zwemster Evita Leter niet gelukt om uit de series te komen van het onderdeel 100 meter schoolslag op de Olympische Spelen in Rio. In het Olympics Aquatics Stadium eindigde Leter overall als 36ste uit een deelnemersveld van 43. Ze finishte in heat 2 als vijfde met een tijd van 1.14.96. Haar beste tijd is 1.12.99, die ze in Bahamas eerder dit jaar haalde. ‘Het was niet mijn beste tijd dat ik hier heb gezwommen. Wel mijn beste tijd ooit op zo’n periode van de dag. Ik ben niet gewend wedstrijden te zwemmen in de morgen en/of vroege middaguren. Meestal doen we dat ‘s avonds en daar haal ik mijn beste tijden’, legde Leter uit aan Dagblad Suriname vlak na haar finish. ‘Als je ‘s avonds zwemt, ben je goed uitgerust gedurende de hele dag en kan je ook een ochtendsessie doen om te kijken waar je staat. Ik ga moeten werken om mijn ochtendzwemtijden ook te verbeteren’, geeft ze meteen aan, want de voorronde van alle grote toernooien vinden in de ochtend/middaguren plaats. De finale is pas ‘s avonds.
Coach Yash Daryanani is deels tevreden en deels vindt hij dat het beter kon. “Ik ben tevreden met de eerste 50 meter van de race. Ze keerde met een tijd van 33.05 en dat was goed, het beste keerpunt van haar ooit. Maar bij de tweede 50 meter kon ze niet genoeg geven, waardoor ze achter is geraakt op de rest naar de finish toe’, legt de coach uit. ‘Overall ben ik wel tevreden, ook Anthony Nesty, die de Surinaamse zwemdelegatie helpt begeleiden.’ Daryanani geeft aan dat als Evita in de avonduren had gezwommen, ze het beter had gedaan. ‘Dat geldt voor alle zwemmers; 99% van alle zwemmers haalt de beste tijden ’s avonds’, aldus Daryanani.
Het was een droom van Leter om ooit op de Olympische Spelen uit te komen. Dat kon ze doen nadat Chinyere Pigot geblesseerd uitviel. Nu ze de Spelen al geproefd heeft, stelt ze andere doelen. ‘Ik wil nu snellere tijden gaan maken op dit nummer, zodat ik hoger kan eindigen dan waar ik nu sta. Ik wil net als elke vrouwelijke zwemmer op het nummer 100 meter schoolslag onder 1.10.00 gaan’, aldus de 21-jarige Leter.
Op het onderdeel zwemmen komt Renzo Tjon A Joe op donderdag 11 augustus uit op de 50 meter vrije slag, zijn favoriete afstand. Donderdag speelt Soren Opti zijn eerste wedstrijd op het onderdeel badminton en wel tegen de nummer 1 van de wereld, Lee Chong Wei, uit Maleisie.
Jaswant Gajadien uit Rio

error: Kopiëren mag niet!