Rio-koorts (4) – Teleurstelling

Rio koorts4 - Teleurstelling2
RIO HEADER 2016
Rio koorts4 - Teleurstelling1‎Het zou de dag moeten zijn van elke “die hard” sportjournalist. Voor het eerst in je leven de openingsceremonie meemaken van de Olympische Spelen, dan bedoel ik live. De main act waarnaar de hele wereld uitkijkt, waaraan 35.000 Braziliaanse professionals uitvoering aan geven, 11.000 atleten en officials het defilé lopen, 30.000 mediawerkers het evenement live verslaan en meer dan 50.000 toeschouwers vanuit de tribune dit met een ‘wow’ bewonderen. Behalve ik. De wereldtuin-diversiteit-vreugde-act van ruim 3 uren lang, waaraan de Brazilianen 3 jaar lang hebben gewerkt, moest ik net als 4 miljard andere aardse bewoners vanuit de beeldbuis volgen. Moest ik, hoefde niet, heb ik ook niet gedaan. Trouwens, het kon ook niet. Teleurstelling alom dus.
Mijn voorbereidingen naar deze dag toe begonnen maanden eerder. ‎Live meemaken is 1000 keer anders dan via de tv, heb het ervaren tijdens de Zuid-Amerikaanse Spelen in Santiago (Chili) in 2014. Echter, een dag voor de openingsceremonie in Rio hoorde ik dat mijn toegangskaart voor de ceremonie (nog) niet in orde was. De openings- en sluitingsceremonie zijn Highly Demand Events (grote vraag van journalisten om bij te wonen), dus je kan niet met je accreditatiebadge naar binnen. ‎Je hebt speciale kaarten voor nodig, die door de delegatieleider van het Nationaal Olympisch Comité (NOC) aangevraagd moeten worden. Tot een paar uurtjes voor aanvang kon ik weinig response krijgen van het Surinaamse NOC. Is het de schuld van de organisatie in Rio of van iemand anders? Of is het Bouta’s schuld, zoals men in mijn geliefd land zou zeggen? Zekere voor het onzekere nemen, reisde ik met de mediabus af naar Maracana, echter zonder resultaat. Security was te tight en geen enkele mogelijkheid om naar binnen te gaan zonder een kaart. Ook al ga je letterlijk op je knieën om te bidden voor de security. Dat deed een Rus wel voor zijn vrouw, die wel een kaart had, maar geen accreditatie. Dus bidden zou ook niet helpen. Feit is dat ik van 15.00 uur tot 24.00 uur buiten het legendarische Maracanastadion stond, omdat de mediabus die ons had afgezet in de middag, pas vanaf 00.00 uur de volgende dag zou beginnen met de retour. Buiten het stadion geen 1 kraampje of straatventer waar tenminste water verkocht werd.
Na zoiets meegemaakt te hebben en de andere administratieve missers vanuit de organisatie sinds ik een week hier ben, zeiden mijn hersenen maar 1 ding: “Pak de eerste beste vlucht terug naar huis.” ‎Maar mijn hart zei iets anders. Het hart bleek sterker dan de hersenen in de mind-game. Sinds mijn 8ste jaar ben ik verliefd geraakt op sport en journalistiek. Vanaf mijn 21ste is mijn hobby mijn werk geworden. Intussen al 11 jaar en 7 maanden dienst bij ‘De stem van het volk’. En deze professie blijf ik nog lang uitoefenen. Net zoals ik besloten heb om in Rio te blijven voor de rest van de Spelen. Om het thuisfront te voorzien van nieuws, de Surinaamse sporter te belichten en mijn hobby uit te oefenen. Na een dag was de immense teleurstelling voorbij. Van Cecil Bleiker, voormalig press attache van de Amerikaanse Olympische selectie en in Rio om workshops voor press attaches te verzorgen, kreeg in positief advies. ‘Doe alsof je deze dag niet heb meegemaakt en vergeet alles morgen om verder te gaan’, zei hij tegen me buiten het stadion, om de moed niet te verliezen.
Terwijl ik buiten zat, las ik op facebook hoe teleurgesteld men in Suriname is over de kleding van de Surinaamse delegatie tijdens het defilé. ‘Niets Surinaams erin. Te saai en mat. Terwijl we uit de Caribbean komen’, waren enkele FB-reacties. Ik kon niet reageren, want ik had die hele show gemist. Dus die teleurstelling is mij misschien bespaard. Een dag na de opening was ik de debacle van de ceremonie vergeten, mede door het bijwonen van de basketbalwedstrijd USA tegen China zaterdagavond. Ook een High Demand Event, waar je een kaart voor nodig had. Maar hier ben ik letterlijk zonder kaart de hal binnen gelopen, zonder dat het iemand opviel. Oeps!
Jaswant Gajadien uit Rio

error: Kopiëren mag niet!