Kanhai: “Nederland weet precies wat gebeurd is bij decembermoorden”

Kanhai “Nederland weet precies wat gebeurd is bij decembermoorden”Advocaat Irvin Kanhai vindt dat de Krijgsraad geen enkel reden meer heeft om het 8 decemberstrafproces verder voort te zetten. Het einde van dit strafproces zal volgens hem ook een goed teken moeten zijn voor Suriname en de nabestaanden, omdat het land reeds een tijdje bezig is met deze zaak. “Niemand heeft kunnen achterhalen wat er precies is gebeurd. Als u het dossier leest, zijn er 12 tot 13 ordners. De rol van Nederland is zeker niet hard genoeg belicht. U weet dat Nederland alle archieven voor ons heeft gesloten, nadat ik om getuigen had gevraagd. Nederland weet precies wat er is gebeurd, aangezien ze zelf filmbeelden hebben die zestig jaren weggestopt zijn. Wij weten niet wat echt is gebeurd”, zei de advocaat vrijdag na afloop van de Krijgsraadszitting aan journalisten. Kanhai, die de hoofdverdachte Desi Bouterse bijstaat, vindt dat de waarheid eens wel boven water zal komen. Echter verwacht hij niet dat dit in de rechtszaal zal gebeuren. “Als natie moeten wij dat uitzoeken, maar ik geloof dat Nederland daaraan een bijdrage kan leveren”, aldus Kanhai. De advocaat gaat ervan uit dat de Krijgsraad slechts tot vier conclusies kan komen op 30 november. Het gaat volgens hem hier om de niet-ontvankelijkheid, de nietigheid van de dagvaarding of de onbevoegdheid van de rechter.
Verzoek Boerenveen zal geen enkel verschil uitmaken
Advocaten van de twee verdachten Edgar Ritfeld en Etienne Boerenveen hebben de rechter verzocht de zaak voort te zetten en het verzoek van de auditeur-militair om het proces definitief te staken, niet te honoreren. Het meest bijzondere is dat de advocaat van Boerenveen namens zijn cliënt heeft gepleit voor voortzetting. Boerenveen is al sinds begin jaren tachtig een vertrouweling van hoofdverdachte Bouterse. Het verzoek van Boerenveen zal volgens Kanhai geen enkel verandering brengen bij de eindbeslissing op 30 november, wanneer de decembermoordenzaak zal worden voortgezet. “De Krijgsraad moet de zaak beëindigen met een eindbeslissing. De Krijgsraad moet uitgaan op basis van hetgeen gevorderd is. Op dit moment heeft het Openbaar Ministerie gevorderd om de verdere vervolging van de verdachten te beëindigen.” Kanhai benadrukte tegenover journalisten dat zijn cliënten zich wel degelijk terug kunnen vinden in hetgeen door de auditeur-militair op de strafzitting van 30 juni is gevorderd, namelijk het stopzetten van alle vervolging in het 8 decemberstrafproces zoals in de resolutie uitgegeven door president Desi Bouterse en aan het Openbaar Ministerie kenbaar is gemaakt. Kanhai vindt het een goed recht van de verdediging van Boerenveen om te vragen het strafproces normaal voort te zetten. “De vraag is echter of het kan?”, aldus Kanhai.

Fout in verzoek Boerenveen

Ondertussen blijkt dat de raadsman van Boerenveen, Frank Truideman, wel de stopzetting van het strafproces wil. Volgens Truideman heeft zijn collega Henk Veldkamp, die voor hem waarnam, een verkeerde mededeling gedaan op de zitting van de Krijgsraad. Veldkamp zei namens Truideman dat Boerenveen voorstander is van voortzetting van het proces. De raadsman van Boerenveen zal een brief schrijven naar Krijgsraadpresident Cynthia Valstein-Montnor om deze kwestie recht te trekken. Kanhai zelf vindt geen vuiltje aan het verzoek van Veldkamp. Volgens hem hebben de raadslieden alle recht te vorderen wat zij goed vinden.

Auditeur-militair heeft geen ruimte meer voor strafreis

Kanhai blijft erbij dat auditeur-militair Roy Elgin geen ruimte meer heeft om zijn requisitoir te houden, omdat hij dat reeds op de strafzitting van 30 juni heeft gedaan. Vandaar dat hij een eindbeslissing verwacht op 30 november. Er vindt volgens hem geen verdere vervolging plaats, wanneer het Openbaar Ministerie, via de auditeur-militair, rekwireert dat de vervolging wordt beëindigd. Elgin heeft tijdens de zitting van 30 juni in beide kamers van de Krijgsraad nadrukkelijk aangegeven dat hij geen requisitoir heeft gehouden. Hij heeft de boodschap doorgegeven van zijn meerdere, de procureur-generaal (pg). Kanhai baseert zijn stelling op basis van artikel 297 van het Wetboek van Strafvordering.
FR

error: Kopiëren mag niet!