Behr ziet goed teken in beslissing Krijgsraad

Henri Behr, broer van de in december 1982 vermoorde journalist Bram Behr (foto: Kevin Ngadimin)
Henri Behr, broer van de in december 1982 vermoorde journalist Bram Behr (foto: Kevin Ngadimin)
Henri Behr, broer van de vermoorde journalist Bram Behr, vindt dat de Krijgsraad met het verdagen van het 8 decemberstrafproces naar 30 november een teken heeft gegeven dat zij de resolutie van president Desi Bouterse, waarin het staatshoofd de procureur-generaal op grond van artikel 148 grondwet heeft bevolen de vervolging in dit strafproces stop te zetten, nog niet heeft overgenomen. “Zolang de rechter zich wil beraden en nadenken ter onderzoek, is dat voor de rechtstaat Suriname goed nieuws. Dat betekent dat de resolutie niet onmiddellijk is overgenomen en de inmenging, die gepoogd is middels de toepassing van artikel 148 grondwet, tot nu toe niet wordt gevolgd. Dat is goed nieuws en het betekent dat de rechtsstaat Suriname nog steeds overeind staat”, zei Behr vrijdag na afloop van de zitting van de Krijgsraad. Behr verduidelijkt dat de nabestaanden niet primair gericht zijn op het veroordeeld krijgen van de verdachten. Het enige wat zij willen, is dat het recht zegeviert. De nabestaande blijft erbij dat er geen inmenging mag plaatsvinden in een lopende rechtszaak. Over 148 van de grondwet, waarin de regering in concrete gevallen instructies kan geven aan de procureur-generaal, stelt Behr dat dit alleen kan, wanneer de staatsveiligheid in het geding is. Dit had volgens hem eerst onderzocht moeten worden door de pg, voordat hij had besloten om de zaak niet verder te vervolgen.
FR

error: Kopiëren mag niet!