Rio-koorts – Hoogwaardigheidsbekleders

headerWanneer vandaag de openingsceremonie wordt gehouden van de Olympische Spelen in buurland Brazilië, zal er geen enkele hoogwaardigheidsbekleder aanwezig zijn in het Maracanastadion om de Surinaamse delegatie te begroeten. Niet de president, niet de vicepresident, niet de minister van Sport- en Jeugdzaken (S&J) en ook niet die van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc). Van de president en de sportminister is bekend dat ze sport minded zijn, al is dat om stemmen te winnen. Van vp Adhin weten we niet, maar van onderwijstechnocraat Peneux weten we dat sport niet voorkomt op zijn agenda. Daarom dat alle schoolsportinitiatieven terzijde worden gelegd. Liever onder de manjaboom zitten of huiswerk maken tijdens de gymuren.
Maar toch kreeg ik kippenvel toen ik de tweelingbroeders Robert en Patrick Peneux zag inchecken op een SLM-vlucht naar Brazilië. He he, eindelijk is deze minister toch gezwicht voor de sport. Hij gaat richting Rio. Maar deze VIP-reis was tot slechts Belem do Para, althans voor mijn connectievlucht richting Rio had de minister de Val de Cans internationale luchthaven allang verlaten. Later bleek dat hij voor een begrafenis daar ging.
Dat er hoogwaardigheidsbekleders de Spelen bezoeken, is internationaal heel erg gangbaar en een traditie. Zo kreeg ik een dag voor vertrek naar Rio een telefoontje van een researcher van de Amerikaanse mediagigant NBC Sports. De vraag die ze me stelden was “Which dignitaries will be attending the opening ceremonies friday”. En snelle navraag bij het SOC verduidelijkte dat tot op dit moment er niemand vanuit die kant gaat. De dignitarissen van landen als India, China, Japan zijn al in Rio. Een gemiste kans voor Suriname, want Brazilië is even de grens oversteken. Of is er geen geld hiervoor?
Maar toch zijn er veel Surinamers aanwezig in Rio vanavond, die op eigen gelegenheid onze sporters komen ondersteunen. Zo zag ik de ondernemer Krama, met gezin, speciaal afreizen voor de opening. Ook sportjournalist Desney Romeo is afgereisd om een keer eindelijk als publiek de Spelen mee te maken. Natuurlijk kriebelt het bij hem om stiekem toch de sportjournalistenpet op te zetten. Er komen ook anderen van wie we nog niets weten. Of misschien verrast een hoogwaardigheidsbekleder toch Team Suriname vanavond. Op staatskosten wel te verstaan.
Jaswant Gajadien uit Rio

error: Kopiëren mag niet!