Hoefdraad over belastingfraude: “We’ll gonna get them all”

Financien-minister Gillmore Hoefdraad
Financien-minister Gillmore Hoefdraad
‘Personen die verantwoordelijk zijn voor het uitvallen van het Asycudasysteem bij de Belastingen zullen binnen afzienbare tijd ontmaskerd en aangepakt worden.’ Dit zei minister Gillmore Hoefdraad van Financiën dinsdag tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Het automatiseringssysteem van de douane, het zogenaamde Asycudasysteem, was enkele weken uitgevallen. Intussen is het technisch probleem sinds vorige week donderdag verholpen. Hoefdraad hield het college voor dat de systeem gesaboteerd was, waardoor fraudeurs hun slag konden slaan. “Alleen de naam of namen moeten nog komen, maar we zijn heel dichtbij de oplossing van dit vraagstuk. We’ll gonna get them all, wij gaan de mensen pakken en met de schoonmaak beginnen, zodat wij bij de douane en het onderdirectoraat Belastingen toch de juiste mensen aan boord hebben”, stelde Hoefdraad. Volgens de Financiën-topman heeft het onderzoek reeds uitgewezen welke type computer is gebruikt en vanuit welke locatie de fraude heeft plaatsgevonden. Ook is al bekend wie allemaal heeft ingelogd en welke gegevens zijn verwijderd of bij welke de tijden zijn veranderd. De daders zouden zelfs over zijn gegaan tot het leggen van beslagen die gingen tot het jaar 3000.
Meer informatie over fraude
Assembleelid Asiskumar Gajadien, die op 4 juli het probleem van het Asycudasysteem in het college bekendmaakte, vroeg de minister om meer duidelijkheid te geven over de uitspraken over fraude. Volgens de politicus moet het parlement ervan overtuigd worden dat er inderdaad sprake is van fraude bij de Dienst der Belastingen en dat het niet wederom om lege conclusies gaat zoals de minister van Justitie en Politie dat eerder heeft gedaan bij de brand van het gebouw van de afdeling Vreemdelingenzaken. Gajadien wilde ook weten of dit ook reden is waarom Winston Wirht een week terug ontheven is van zijn directeursfunctie op de Dienst der Belastingen. Doordat het Asycudasysteem was uitgevallen, moesten de werkzaamheden handmatig gebeuren, waardoor veel vertraging is opgelopen. De handmatig verwerkte gegevens zullen alsnog in het systeem worden ingeboekt, garandeerde de minister.
FR

error: Kopiëren mag niet!