Delen van het busvervoer rijden nog

Volgens Marisa Meye, voorzitter van het Directeurenberaad Mulo, rijden de bussen nog normaal. “Ik heb vanuit niet officiële kanalen begrepen dat de bussen rijden tot en met vrijdag.” De voorzitter heeft vooralsnog geen bericht ontvangen dat de bussen officieel niet rijden. Van een boothouder van Kalebaskreek heeft zij wel vernomen dat hij niet zal varen, omdat hij het zich financieel echt niet meer kan permitteren. Echter is hij zelf teruggekomen op zijn besluit en zal de kinderen nog tot onbepaalde tijd vervoeren. “Tot nu toe verlopen de SO’s normaal. De repetities van de leerlingen zullen ongeveer eind mei aanvangen. Volgens Meye wordt er zoveel als mogelijk met de leerlingen geoefend uit oude toetswerken om de leerlingen goed voor te bereiden”, aldus Meye.
Maar 15% bushouders betaald
Radjesh Ori, secretaris van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), weerspreekt berichten als zou alle bushouders al betaald zijn. Er is ongeveer 15% tot nu toe uitbetaald geworden. De OBS-secretaris betreurt dit ten zeerste. “Over de maand maart moet men over 16 schooldagen betalen en normale maanden, zoals april, zijn dat 20 schooldagen en toch kan men ons niet uitbetalen. Na alle verhogende maatregelingen en het afschaffen van de subsidies is er nog geen geld de mensen uit te betalen.” De mensen die vallen onder de groep die zijn uitbetaald, zijn degenen die nog rijden. Ook is er volgens Ori een afspraak gemaakt met de mensen dat vooral kinderen van de vierde klas de school moeten bereiken. “De leerkrachten van de voj-scholen proberen we nog te vervoeren, vooral omdat ze tot vrijdag SO hebben en doordat we niet willen dat de vierde klas in gedrang komt. Het lukt ons nog aardig dat te doen”, zegt Ori.
Kinderen dorpen, districten en achtergestelde buurten de dupe
Van deze acties zijn het meer de kinderen die vanuit de districten, dorpen of achtergestelde buurten komen diegene die het meest lijden onder de acties. Zij moeten langer reizen naar de stad. “Deze kinderen vertrekken soms zelfs om 4.30 uur in de ochtend van huis en zijn om 15.30 uur in de middag weer thuis. Kinderen van de stad kunnen nog gebruik maken van het alternatief vervoer”, stelt Ori. Er zijn bushouders die schulden hebben en door de bank aangemaand worden om te betalen. “Eentje moest uiterlijk 10.00 uur betalen en van een andere is zijn stroomtoelevering afgesloten. Je moet je schulden normaal betalen en kan je niet betalen binnen een bepaalde termijn, dan wordt het een en ander stopgezet of afgesloten. Deze bedrijven hebben niets te maken met de situatie waarin je verkeert”, aldus de OBS-secretaris.

error: Kopiëren mag niet!