Self Reliance schenkt twee banken aan Stichting Treffosa

1 Self Reliance schenkt twee banken aan Treffosa  stichtingOp 15 januari werd de geboortedag van Trefossa, pseudoniem van Henri Frans de Ziel, herdacht. In dat kader heeft schrijfster Cynthia McLeod een beroep gedaan aan verzekeringsmaatschappij Self Reliance twee banken te vervaardigen. De Treffosa Stichting (HF De Zielstichting) van de heer Rozen heeft deze twee banken in ontvangst genomen, zegt Carlo Jadnanansing. Jadnansing, die in hoedanigheid van de president-commissaris van Self Reliance aanwezig was, is ook lid van de raad van toezicht van de HF De Ziel Stichting. De banken zijn ook in verband met het 135-jarig bestaan van Self Reliance gedoneerd. Hoewel de jaardag vorige maand was, werd deze eerder al toegezegd door Self Reliance, alleen moesten zij nog gemaakt worden. De banken werden gebruikt om met de mensen te zitten en hen over Treffosa te vertellen, aldus Jadnanansing.
Treffossa werd geboren in Paramaribo op 15 januari 1916 en overleed in Haarlem, Nederland, op 3 februari 1975. Trefossa was een neoromantische schrijver in het Nederlands en Sranantongo afkomstig uit Suriname. Hij is vooral bekend voor het Sranantongo strofe van Suriname’s volkslied. Hij was een opvoeder en woonde in Nederland van 1953 tot 1956. Bij zijn terugkeer naar Suriname maakte hij deel uit van de redactie van de magazines Tongoni (1958-1959) en Soela (1962-1964). Hij diende ook kort als directeur-bibliothecaris van het Cultureel Centrum Suriname (Cultureel Centrum Suriname (CCS). Daarna keerde hij terug naar Nederland om te werken aan de publicatie van Johannes King’s memoires. Trefossa schreef vooral over de schoonheid van zijn geboorteland Suriname, vooral als een bron van vrede in de rusteloze geest. Hij beïnvloedde vele schrijvers in Suriname, waaronder Corly Verlengen, Eugène Rellum, Johanna Schouten-Elsenhout en Michaël Slory.

error: Kopiëren mag niet!