Breeveld: “Het lijkt mij wijs als het presidentieel besluit wordt ingetrokken”

Er stroomt van Suriname miljarden liters aan bruikbare, maar onbenutte oppervlaktewater naar de zee. Volgens president Desi Bouterse is de hoeveelheid water die Amazone Resources wil exploiteren slechts een druppel op een hete plaat. In De Nationale Assemblee zijn er opmerkingen gemaakt als zou het presidentieel besluit om een concessie te verlenen aan Amazone Resources niet correct zijn gelopen. Volgens volksvertegenwoordiger Carl Breeveld is water een van de belangrijkste producten die Suriname heeft. “Wij hebben aan de andere kant een aantal zaken niet goed geregeld. De waterwetten zijn nog niet rond. Het is, juist omdat dat nog niet geregeld is, niet verstandig om deze stap te nemen. Het lijkt mij dus wijs als dit presidentieel besluit wordt ingetrokken”, zegt Breeveld.
Volgens Breeveld moet in Suriname eerst orde op zaken worden gesteld met betrekking tot de watervoorraden. “Er kunnen heel dringende zaken komen in dit land waar de president duidelijk een besluit kan nemen, maar als het gaat om nieuwe zaken, zaken waar er nog niet over is nagedacht, moet de volksvertegenwoordiging eerst worden geraadpleegd alvorens er een besluit wordt genomen”, stelt Breeveld. Met het door Breeveld aangehaalde orde stellen op zaken betreffende de waterbronnen zou zeker niet moeten worden gesold. “De oorlogen in deze eeuw gaan over olie, maar de oorlogen van de volgende eeuw gaan over water.” Althans, dat is de verklaring die al enkele jaren de ronde doet.
Vooraanstaande politici, vooral uit het Midden-Oosten, hebben uitspraken van gelijke strekking gedaan. In de internationale media is de bewering dat de toenemende waterschaarste tot wateroorlogen leidt, een standaardzin geworden. Zeker als een onmisbare natuurlijke hulpbron als water schaarser wordt en als landen voor hun stijgende waterbehoeften zijn aangewezen op waterbronnen, die ze met andere landen moeten delen, nemen de kansen op waterconflicten toe. Er zijn op de wereld 261 stroomgebieden, die zich over meer landen uitstrekken. Ze beslaan de helft van het aardoppervlak en herbergen 40% van de wereldbevolking. In theorie kunnen dus veel gebieden en mensen bij internationale waterconflicten betrokken raken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!