Zika via Suriname naar Nederland

Er is geconstateerd dat het Zikavirus geïmporteerd is via verschillende landen in het recente verleden te weten in Australië, Duitsland, Canada en Japan als gevolg van reizen naar gebieden waar Zika is uitgebroken. Het Zikavirus kan dus gerust te wijten zijn aan reizen naar Latijns-Amerika, waar het zich in minstens negen landen dit jaar heeft aangemeld. Nu, dankzij een bericht van ProMED, leren we van een reisgeassocieerde Zika-infectie in Nederland waarbij een persoon die naar Suriname afgereisd is en die kwam van één van de negen besmette landen. Volgens het rapport door het Centrum voor Tropische en Travel Medicine in Amsterdam, werd de ziekte geconstateerd in een 60-jarige en anderszins gezonde vrouwelijke patiënt, die was teruggekeerd uit Suriname op 29 november 2015, na een 3-weekse vakantie.
Bij terugkeer bemerkte zij bekende symptomen van Zika
Bij terugkeer in Nederland, kreeg deze dame last van koorts, jeuk in de handen en een rode huiduitslag op het gezicht, hals, romp en ledematen. De huid was pijnlijk bij aanraking en de gewrichten van haar vingers en enkels voelden stijf aan. Ze meldde ook zwelling van beide onderbenen. Zij meldde meerdere insectenbeten. Ze werd verzorgd in een polikliniek in het AMC in Amsterdam, Nederland, op 2 december 2015, de 3de dag van haar ziekte. Lichamelijk onderzoek toonde een koortsvrij patiënt die niet acuut ziek was. Ze had een uitgesproken maculaire huiduitslag aan haar romp, ledematen, nek en gezicht. Daarnaast had ze pittig oedeem aan beide onderbenen. Een dag na haar eerste opname was de huiduitslag aanzienlijk verbeterd. Ze herstelde zich snel. Bij follow-up op 11 december 2015, had ze nog enkele klachten die zo langzamerhand zijn verbeterd.
Nog meer reisgeassocieerde gevallen van Zika
Er zijn meerdere reis-geassocieerde gevallen van de Zikavirusinfecties gemeld binnen de EU zoals infecties als gevolg van blootstelling in Azië of in Frans-Polynesië. Met de verspreiding van het virus Zika epidemie in Amerika, is de kans op reisgerelateerde gevallen van Zikavirusinfectie in de EU verhoogd. De tijgermug muggensoorten is gevestigd in vele delen van de EU, met name rond de Middellandse Zee. Doorgifte van geïmporteerde gevallen binnen de continentale EU is mogelijk, omdat de tijgermug waarschijnlijk een bevoegde vector voor de overdracht van Zikavirus is, hoewel dit niet is bevestigd voor de Europese muskietenpopulaties. Het risico van het overbrengen van Zikavirusinfecties is extreem laag in de EU in winterseizoen doordat klimatologische omstandigheden niet geschikt zijn voor de activiteit van potentiële vectoren.

error: Kopiëren mag niet!