Veehoudersbond onderzoekt zaak zogenaamde melkboeren

De Veehoudersbond heeft de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij geschreven over de 150 bussen, 34 liter melk, die zonder keuring en busnummers op 25 juni 2010 werden overgeschonken in de bak van de goedgekeurde melk van de melkboeren. Een groep verhitte melkboeren had de toen aanzittende minister van LVV gevraagd naar een grondig onderzoek. De brief ligt al sinds de vorige minister nog op tafel. Mukesh Ramlagan, voorzitter van de Veehoudersbond, geeft aan dat er in deze zaak alsnog een onderzoek moet komen. Volgens het Landsbesluit van 26 oktober 1961 is het voor de Melkcentrale NV ten strengste verboden om ongekeurde melk in ontvangst te nemen. Het gaat om melk die afgenomen is van zowel ongeregistreerde afkomst en onduidelijkheden bij de keuring van geleverde melk.
Volgens de melkboeren werd de melk op 25 juni 2010 geleverd op naam van melkboeren, die geen melk leveren en of overleden zijn. Volgens de boeren gaat het om een zogenaamde opkoper, die in de middag 200 liter melk opkoopt en de volgende dag met 1000 liter melk, met een vetpercentage van 1%, zijn melk komt leveren. ‘Melk met 1% vet heeft een kostprijs van SRD 0.25 per liter en hij verkoopt het voor SRD 2,50 per liter. Om de kwaliteit stabiel te houden, is er een blikkenwasser bevorderd tot manager tevens chef van de afdeling. De boeren die op dat tijdstip aanwezig waren, hebben zelf gezien dat er melk door een zogenaamde melkboer wordt geleverd. De veehoudersbond wil dus een grondig onderzoek, omdat er in casu sprake is van circa 5.000 liter melk. Er moet een boete van minimaal SRD 50 miljoen worden opgelegd en als het kan, moeten de mannen achter slot en grendel worden geplaatst, want deze praktijken van de zogenaamde melkboeren gaat tot heden nog door. Melkcentrale is opgericht voor de melkboeren. Wij zullen dus alle modellen bekijken om het bedrijf voor ons te beschermen’, aldus Ramlagan.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!