Jogi: “Haaien binnen Staatsolie moeten ook worden gevangen”

Assembleelid Mahinder Jogi zegt aan Dagblad Suriname dat de top van Surinaams oliegigant Staatsolie aan miljarden is benadeeld door de huidige top van het staatsbedrijf. De politicus pleit ervoor dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen de staf en top voor een aantal maanden naar huis stuurt, zodat het Centrale Landaccountantsdienst (Clad) ongestoord een onafhankelijk onderzoek kan starten. De politicus benadrukt dat het corruptieschandaal bij de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) slechts een topje is van de ijsberg. “De minister moet niet alleen jagen op de sriebas, maar hij moet ook de haaien verwijderen uit de vijver”, aldus Jogi. Volgens de parlementariër zijn er toppers binnen het oliebedrijf die eigen ondernemingen draaien binnen het bedrijf zelf. Jogi haalt als voorbeeld een geval aan, waarbij een topper een terrein aan de rechteroever van een rivier heeft gehad. Op dit terrein heeft de desbetreffende persoon opstallen gebouwd met materiaal van Staatsolie. Wat volgens Jogi de zaak nog mooier maakt, is dat deze opstallen aan een contractor uit Venezuela of Colombia worden verhuurd. “Dat is onverenigbaar. Mooier nog, deze topper wordt steenrijk op materiaal van de staat”, stelt de politicus.
Onnodig inhuren wagens uit eigen bedrijven
Jogi zegt dat de minister moet nagaan van wie AVIS is. Het gaat volgens hem om een ex-directielid dat via zijn eigen bedrijf ervoor zorgt dat er tientallen wagens door het bedrijf worden ingehuurd. Wat zaken volgens Jogi nog interessanter maakt, is dat kinderen van oud- en huidige directieleden worden ingezet om grote contracten uit te voeren. Jogi vraagt Clad om de bankrekeningen van deze mensen te checken. Volgens hem zal men versteld van staan wanneer alles boven water komt.
Staatsolieraffinaderij draait nog steeds niet
Jogi zegt dat de uitbreiding van de Staatsolieraffinaderij voor 400 tot 500 miljoen was begroot, maar uiteindelijk in de buurt van een miljard heeft gekost. Toppers van het bedrijf, directieleden, hebben volgens hem in dure hotels geslapen in Italië, omdat ze toezicht moesten houden opdat de bestellingen goed gefabriceerd zouden worden. “Mensen hebben letterlijk maandenlang in Italië gewoond en wat is het rendement ervan? Nul. De raffinaderij kan nog steeds niet opstarten, omdat verkeerde onderdelen zijn besteld. Men moet niet kijken naar de kleine mannen van Drilling, maar de grote mannen, de haaien. Nu zou de minister er goed aan doen om de hele top naar huis te sturen. Men zou een interim manager daar kunnen zetten als Eddy Jharap en een onafhankelijke accountant aanstellen om onderzoek te plegen. Laat Clad een onderzoek plegen en de boeken van Staatsolie doornemen. Er gaan verschrikkelijk veel koppen daar rollen. Wat bij Staatsolie gebeurt, mag nergens en nooit gebeuren”, aldus Jogi.
Toppers zetten onderaannemers om zelf njang te maken
Jogi zegt dat er verschillende toppers zijn die vaak zelf een project nemen om uit te voeren. Hiervoor stellen zij dan een onderaannemer aan om de zaken uit te voeren. “Zaken worden niet op papier bevestigd, waardoor het niet gemakkelijk getraceerd kan worden”, stelt de politicus. Zijdelings zijn deze mensen tegelijkertijd ook aandeelhouder binnen het bedrijf. Jogi zegt dat dit soort zaken ervoor zorgen dat mensen van Saramacca niet in aanmerking komen voor werk bij de oliegigant.
Gaten in Nickerie en Saramacca voor miljoenen USD’s
Volgens de politicus zijn er gaten geboord in zowel Nickerie als Saramacca die lopen in de orde van respectievelijk USD 1 miljoen en USD 150.000. “Wie controleert dat? Waar is de raad van commissarissen?”, vraagt Jogi zich af.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: