Gajadien: “Monetaire autoriteiten spreken verschillende talen”

GajadienDeze precaire economische situatie is niet als een dief in de nacht naar binnen geslopen. De prijzen van commodity’s zijn al een tijdje aan het droppen, dus konden er al voorzorgsmaatregelen worden getroffen. De Governor van de Centrale Bank van Suriname gaf tijdens de ontmoeting met de maatschappelijke groeperingen aan dat in het verkiezingsjaar, er geen harde fiscale maatregelen kunnen worden genomen. Dit doet Parlementariër Asiskumar Gajadien denken aan de Governor die in beginsel van een onafhankelijke positie naar een politieke positie springt.
“De monetaire autoriteiten praten voor en na de verkiezing verschillende talen. Dit geeft een indicatie dat ze duidelijk te kennen geven dat ze politiek hebben bedreven met de samenleving. Dat verwacht je niet van monetaire autoriteiten, want wil je vertrouwen wekken bij investeerders en de samenleving, dan zou zo een autoriteit rechtszekerheid moeten scheppen en slechts 1 taal moeten praten. Dat hebben we dus niet gemerkt. Waar de schoen wringt, wordt niet aangepakt. Op dit moment wordt er nog steeds meer uitgegeven dan er wordt verdiend”, zegt Gajadien.
De minister van Financiën heeft de maatschappelijke groeperingen geïnformeerd over de financiële situatie van het land en er op gewezen dat de bezuinigingsmaatregelen pas bij aantreden van de nieuwe regering zullen worden geïmplementeerd. Een rechtstreekse conclusie is dat er nog steeds breedvoerig wordt uitgegeven door de huidige regering.
“Het uitgeven heeft te maken met enorme personeelslasten en projecten worden vrij duur uitgevoerd. De betalingsdiscipline van de staat is hierdoor in gedrang gekomen. Er zijn zoveel bedrijven die nu wachten op gelden van de staat. Elke bezuinigingsmaatregel die de staat nu zal invoeren, zal in economische zin, dubbel gevoeld worden door de samenleving, dan als die zelfde maatregelen 3 jaar geleden zouden worden doorgevoerd. Er is vooralsnog, als men zo door gaat, dus geen vertrouwen in de monetaire autoriteiten”. Het Ethanol- en Suikerproject te Wageningen is voor onbepaalde tijd stopgezet door Staatsolie. Hiertoe is volgens het bedrijf overgegaan door de daling van wereldmarktprijs van olie en het uitblijven van een geschikte landbouwpartner. Maar er is ook deels in het project geïnvesteerd. Gaandeweg het project is het accent gelegd op goudprojecten. Gajadien geeft aan dat hij nog een overzicht moet zien van hoe Staatsolie verder zal investeren in de goudprojecten en andere projecten die minder rendement opleveren.
Al met al meent Gajadien dat de het incasseren van schokken nu zwaarder zal zijn dan als de maatregelen eerder waren genomen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!