Indonesië: Tientallen doden op Sumatra door overstromingen, rijstvelden onder dikke laag modder

Op het Indonesische eiland Sumatra zijn al meer dan 40 mensen omgekomen door overstromingen en koude lavastromen. Huizen, wegen en moskeeën raakten beschadigd. De reddingsdiensten zoeken naar zeker 17 vermisten met behulp van graafmachines en drones.

De reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door de slecht begaanbare wegen. Door de urenlange zware regenval in het westen van Sumatra ontstond zaterdag een zogenaamde koude lavastroom rondom de berg Marapi, een van de actiefste vulkanen van de Indonesische archipel.

Koude lava, ook bekend als lahar, is vulkanisch materiaal zoals as, zand en kiezelstenen dat door de regen van de hellingen van een vulkaan worden meegevoerd. Volgens het nationale rampenbureau BNPB zijn daardoor bijna 200 huizen beschadigd en werd zo’n 72 hectare grond, inclusief rijstvelden, getroffen.

Diverse inwoners in het gebied moesten worden geëvacueerd. Zij worden opgevangen in nabijgelegen schoolgebouwen. Op beelden die door de BNPB werden gedeeld, was te zien dat wegen en rijstvelden bedekt zijn met een laag modder.

error: Kopiëren mag niet!