‘Sorry meneer, we hebben geen US-dollars op dit moment’

Dollarschaarste naar climaxDe schaarste aan US-dollars is momenteel heel erg voelbaar in Suriname. Voor de kleine man vooral is het heel moeilijk om aan deze valuta te komen. Het bedrijfsleven koopt hier en daar nog tegen een duurdere prijs op de zwarte markt. Immers, die kunnen het mogelijk nog terugverdienen met een prijsaanpassing. Dagblad Suriname nam gisteren een kijkje bij tenminste 4 legale geldwisselkantoren. Niet 1 cent aan US$ kon gekocht worden. Bij Keystone Exchange was het antwoord: ‘sorry meneer, we hebben geen dollars om te verkopen. Bij Multi Track Exchange kregen we bijna hetzelfde te horen: ‘meneer, we hebben geen dollars, u kunt later misschien weer proberen.’ Uniforex en Excess cambio waren resoluter in hun antwoorden: ‘we hebben geen verkoop van US-dollars’ en ‘er is helemaal geen verkoop.’
Remie Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, heeft op dit moment niet een pasklaar antwoord voor de dollar schaarste. ‘Ik ben niet op de hoogte van de schaarste. Ik weet het niet’, zegt hij. Later geeft hij ietwat voorzichtig aan dat de cambio’s geen dollars kunnen krijgen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). ‘Ik heb geen zicht op dit moment. Liever stel je deze vraag aan de CBvS’, zegt hij. Tot slot geeft hij aan: ‘als we geen dollars hebben, kunnen we niet verkopen.’
De Centrale bank kon niet bereikt worden voor een reactie op deze acute schaarste. In zijn nieuwjaarstoespraak eerder deze maand haalde CBvS-governor Gilmore Hoefdraad aan dat hij samen met de banken en cambio’s er alles aan gedaan heeft om de stabiliteit op de lokale valutamarkt te behouden. ‘Er is vorig jaar gemiddeld US$ 16 miljoen per maand geïntervenieerd tegenover gemiddeld ruim US$ 20 per maand in 2013. Hierdoor zijn de reserves van US$ 775 miljoen eind 2013 geslonken naar US$ 622 miljoen. De bankinterventies hebben geleid tot economische groei ondanks de wereldwijde verslechteringen en een lage binnenlandse inflatie’, aldus Hoefdraad.

error: Kopiëren mag niet!